perjantai 3. kesäkuuta 2011

Kalispera!

Kreikan saaristo - ehka parasta mita kesassa voi olla?

Etukateen saarihyppely Kykladeilla hieman mietitytti aikataulujen suhteen, kreikkalaiset kun ovat tunnettuja lakkoilijoita ja aikataulujen rustaajia. Lisaksi Kykladeilla toisinaan on ongelmia lauttaliikenteen kanssa saaolosuhteiden vuoksi. Onneksi kuitenkin pohjoinen "meltemi" -tuuli touko-kesakuussa paa-asiassa tuo hentoa helpotusta helteeseen, eika aiheuta lauttojen kulkuun ongelmia toisin kuin myohemmin kesalla.

Mykonos oli kaikkiaan aivan ihastuttava. Selvasti kuitenkin kallis Kreikan saareksi, joten visiitti sai jaada lyhyehkoksi. Suuntasinkin heti aamusta puolipaivaretkelle Deloksen saarelle, jonne otin myos englanninkielisen opastuksen. Jalkeenpain valinta osoittautui oivaksi, reissusta vaan saa huomattavasti enemman irti kun kiertaa oppaan kanssa tai on itse ensin erittain hyvin perehtynyt alueeseen :)

Delos on pikkuruinen, alle 6 kilometria pitka ja kilometrin levyinen saari, josta korkeimmalle kohoaa Mt. Kythnos (113 m) ja Kykladit ovat saaneet nimensa siita, etta ne kiertavat kehana Deloksen ympari. Delos on aikoinaan asutettu alunperin jo ainakin 3000 vuotta eaa., mutta nykyisin saari on asumaton ja siella yopyminen on kiellettya. Mykonokselta matka Delokselle vei vain puolituntia suuntaansa ja sen ajan saattoi laivan kannella nauttia auringosta :)

Deloksen kuuluisat jellonat
Delos on pyhasaari, jossa legendan mukaan ovat syntyneet auringonjumala Apollo ja taman kaksoissisar avioliiton ja hedelmallisyyden jumalatar Artemis. Jumaltensaarta tuli ihmisten kunnioittaa, joten kukaan ei saanut kuolla eika syntya saarella. Niinpa haudat kaivettiin auki ja ruumiit siirrettiin vastapaiselle pikkusaarelle, jonne matkattiin myos synnyttamaan.

Oppaan johdolla kiersimme katsomassa pyhaa jarvea (tai sita mita siita on jaljella - arkeologit kuivattivat jarven 1925 moskiittojen aiheuttaman malariavaaran vuoksi), jossa Apollo ja Artemis tarun mukaan syntyivat. Naimme myos kuuluisat Deloksen jellonat, joita aikoinaan oli 16 ja, jotka kaikki katsoivat itaan Jumalien syntysijoja suojellen. Delos oli muinoin Valimeren alueen huomattava markkinapaikka ja uskonnollinen keskus. Roomalaiset tekivat Deloksesta vapaan sataman 167 eaa., jonka jalkeen tavallisen kreikkalaisen tie saattoi yhtakkia johtaa kidnappauksen kautta orjamarkkinoille, josta sukulaiset saattoivat hyvalla tuurilla loytaa ja ostaa takaisin. Kavimme myos ihmettelemassa kolmen aikoinaan Apollolle perustetun temppelin jaannoksia, muinaista olohuonetta (vain miehille), joukkovessaa (ei miehia ja naisia yhta-aikaa) seka muinaista teatteria. Opastuksen loputtua muutama tunti jai vapaa-aikaa ja se kului mukavasti niin liskoja kuvatessa kuin paikalliseen museoon tutustuessa :)
teatteri

Palattuani Mykonokselle jatkoin samantien matkaa kohti Paroksen saarta, mutta siita lisaa ensi kerralla :) Kuviakin tulee jossain vaiheessa, viimeistaan Suomesta, jostain syysta talla kertaa nettikahvilassa lataus ei onnistunut.

Kalinihta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti