torstai 27. lokakuuta 2011

Rooma - kliseiden paakaupunki

Kaikki tiet vievät Roomaan, romantiikan näyttämölle, ulkoilmamuseooon, ikuiseen kaupunkiin. Todelliseen kliseiden pääkaupunkiin. Osa kliseistä on täyttä totta, mutta esimerkiksi romantiikan näyttämöksi minulla olisi mielestäni useita huomattavasti parempia ehdotuksia ;)



Rooma on täynnä nähtävää, puheet historian aarreaitasta ja valtavasta ulkoilmamuseosta eivät ole puppua. Fontana di Trevi on oma suosikkini nähtävyyksiäni Roomassa Colosseumin lisäksi. Suihkulähde osoittautui kyllä paljon suuremmaksi kuin olin kuvitellut ja houkutus tehdä Anita Ekbergit (Ihana elämä 1960) oli suuri, mutta suurien sakkojen uhka ja suurehko yleisö saivat jättämään väliin. Kenties joku talvi keskellä yötä...? Ei tullut heitettyä kolikkoa altaaseen, mutta kenties silti tie vie joskus takaisin Roomaan :)


Colosseum on valtava (veti aikoinaan jopa 50 000 ihmistä). Aikoinaan rakennelmaa kutsuttiin Amphitheatrum Flaviumiksi, Colosseum nimitys otettiin käyttöön vasta keskiajalla. Kivenryövääjien ja maanjäristysten seurauksena Colosseum on nykyisin vaurioitunut, mutta silti mitä vaikuttavin rakennelma, mielikuvitusta käyttämällä voi lähes aistiä veren löyhkän ja tuskan huudot. Paitsi, että Colosseumilla sai aikoinaan surmansa valtavat määrät ihmisiä niin loppunsa koki myös hyvin moni eläin. Väitetään myös, että moni kristitty koki paikalla loppunsa, mutta tätä väittämää tukemassa ei ole relevanttia historiallista näyttöä.


 Pantheon on parhaiten säilynyt antiikin aikainen temppeli Roomassa, joka sekoitetaan nimensä puolesta toisinaan Ateenan Parthenoniin. Aikanaan temppeli pystytettiin kaikille seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille, mutta nykyisin se toimii niin kristillisenä kirkkona kuin ruumishuoneena - temppeliin on haudattu mm. Rafaello.



 Roomalaiset saavat tosiasiassa kiittään Egyptiä varsin suuresta osasta historiaansa. Obeliskin lisäksi kaupungista löytyy esimerkiksi pyramidi. Itse Caesarkin aikanaan riiasi Cleopatraa.

Nähtävä ei päivässä parissa lopu. Roomassa sijaitsee myös Pantheon ("kaikkien Jumalien temppeli"), joka peruskoulussa ainaisesti sekoitetaan Ateenassa sijaitsevan Parthenonin temppelin kanssa. Nykyisin temppeli toimittaa katolisen kirkon virkaa ja sinne on haudattu kuuluisuuksia, kuten Rafaello. Myöskin Panthenon on kärsinyt metallien ryövääjien käsissä, mutta sitä on myöhemmin paikkailtu. Espanjalaiset portaat Piazza di Spagnan aukiolla ovat myös kauniine kukkaistutuksineen näkemisen arvoiset ja selvästikin suosittu ajantappopaikka, joka johtaa Trinitá dei Montin kirkolle. Muinaisen Rooman poliittisen vallan keskuksena toiminut Forum Romanum on myös ihmettelemisen arvoinen. Moniin nähtävyyksiin halutessaan voi varautua jonottelemaan jopa tuntikausia, mutta saatavilla on myös yhteislippuja, jotka helpottavat tilannetta. Esimerkiksi Forum Romanumille lipun ostaessaan voi valita yhteislipun Colosseumin kanssa, jolloin Colosseumiin pääsee jonottelematta :)





Kuuluisat espanjalaiset portaat ja loputon väenpaljous. Rooman keskustassa on ihmisiä kuin muurahaisia sekä päivin että öin.

Italiassa on meneillään kuntauudistus, kaikkien alle 1000 asukkaan kylien pitäisi yhdistyä lähikylien kanssa yli tuhannen asukkaan kyliksi ja tämä on aiheuttanut paljon protesteja. Jonkin verran uutisointia on herättänyt mm. noin 100 kilometrin päässä Roomasta sijaitseva piskuinen Filettino, jossa asukkaita on viitisen sataa ja joka julistautui taannoin itsenäseksi alkaen painattaa omaa rahaa, fioritoja. Pakkohan niitä oli päästä katsomaan! Ihana duunikaverini, joka on suurin tuntemani Italia-fani, antoi matkaan hyviä vinkkejä. Hieman mutkia matkaan toi niin tietämätön infopisteen täti (Filettinoon piti hänen mukaansa mennä bussilla Fiuggin kautta, vaikka tosiasiassa suoraankin olisi päässyt), kuin bussilippujen ostamisen hankaluus (niitä ei saanut bussista, ainakaan keinolla, jota vain italiaa puhunut bussikuski olisi osannut ilmaista, lopulta selvisi, että tupakkakiskasta saa lippuja).

Matka siis alkoi ensin Terminiltä Fiuggiin, jossa aikaa jäi reilun tunnin verran pyöriä ympyrää. Italiassa muuten voi itse kuvitella puhuvansa kovinkin laadukasta englantia, sillä varsin harva ylipäätään puhuu englantia, saati sitten hyvää englantia. Jatkobussiin astuessani kaikki koittivat kuitenkin ystävällisesti auttaa ja heivasivat ulos oikealla pysäkillä keskellä ei mitään, jossa jälleen piti vaihtaa bussia! Onneksi bussi ylipäätään saapui ja tällä kertaa ymmärsin pitää suuni kiinni siitä, ettei minulla tosiasiassa ollut aavistustakaan kävikö bussiin sama lippu, joka minulla oli. Lopulta perillä!

Filettino

Filettino osoittautui hyvin pieneksi, idylliseksi ja sympaattiseksi kyläksi vuoren rinteellä. Kukaan ei puhunut englantia, mutta kaikki olivat hurjan ystävällisiä ja paikalliselta putiikin tädiltä sainkin sitten haluamiani fioritoja, yhden itselleni muistoksi ja pari tuliaisiksi työkavereille :) Fioritossa on painettuna kylän pormestarin kuva, valitettavasti tosin pormestari ei ole komea. Turvatekijät ainakin toistaiseksi loistivat poissaolollaan.

Matka Filettinosta takaisin Roomaan kävi kätevästi suoralla bussilla, mutta en missään vaiheessa keksinyt mistä ihmeestä bussilippu olisi pitänyt hankkia, joten pummilla mentiin :P


Matkalla Filettinoon pakollinen pysähdys oli Fiuggissa, johon täytyy tutustua paremmin toisella kertaa, ihan kivanoloinen kaupunki kuitenkin.

Filettinon lisäksi päiväreissukohteeksi valitsin Napolin, josta kylläkiin suuntasin pikimmiten vuorikiipeilemään ja moikkaamaan Milla Magiaa Vesuviukselle sekä ihailemaan Pompeijin raunioita. Ennen kuin olin käynyt Roomassa, kuvittelin, että Kreikassa liikenne on jotain aivan hirveää. Napolissa en muuten sitten nähnyt ainuttakaan ehjää autoa, jonka jälkeen en en pitänyt Rooman liikennettä katastrofina. Kaikki on suhteellista.


Vesuvius. Vuorikiipeily ja + 35 astetta ovat nähtävästi aina etukäteen mielestäni loistoidea, mutta toteutusvaiheessa alkaa vähän epäilyttää. Maisemat olivat kyllä kivat, mutta Milla Magiaa ei näkynyt missään, mikä jäi harmittamaan.


Pompeissa aikoinaan lukuisat kaupunkilaiset hautautuivat elävältä laavaan ja tuhkaan Vesuviuksen purkauduttua. Kaupunkia ylös kaivellessa arkeologit ovat löytäneet onkaloita, jotka ovat muodostuneet laavaan hautautuneen ihmisen ruumiin hajotessa. Onkalot on sittemmin voitu täyttää savella tms. ja näin on saatu jäljennöksiä siitä missä asennoissa ihmiset ovat menehtyessään olleet.


Pompein alue on yllättävänkin laaja ja katselemista riittää usemmaksi tunniksi. MM. isohko amfiteatteri on hieno. Päiväreissulla ehti hyvin nähdä sekä Pompeijin että Vesuviuksen, Napolia tuli vain ylimalkaisesti vilkaistua.

Kun kerran Roomassa oltiin niin pitihän sitä pikkuriikkinen asukasmäärään suhteutettuna korkean rikollisuustilaston sävyttämä Vatikaanivaltiokin nähdä. Ja Vatikaani on muuten tosi tosi hieno.
 Keskellä Vatikaania on muuten maassa kaksi ympyrää, joiden keskellä seisoessa näyttää aivan siltä kuin pylväsrivejä olisi vain yksi kahden sijasta. Pakkohan jokainen aukion ympyrä oli testata. Oikeatkin löytyi.

 Vatikaani on Rooman reissulla ehdoton must see -kohde ja Pietarin kirkon kupolin näkymät olivat ehdottomasti 551 portaan kipuamisen arvoiset, vai mitä mieltä olette? Alaspäin tultaessa portaita on muuten vain 523, lohdullista!


Vatikaanin museoissa oli kaikkea tosi hienoa ja tosi paljon ja tosi valtavaa. Tosin ihmisiä oli tsiljoona ja liikkuminen äärettömän hankalaa ja lopulta ahdistus äityi sen verran pahaksi, että paikalta oli aivan pakko poistua.

Rooma on ihana. Ihana ihana ihana. Nähtävää ja tekemistä riittää monelle reissulle. Liikkuminen busseilla ja metroilla on melko edullista ja kohtuullisen vaivatonta alkuhäslinkien jälkeen. Keskusta on kävellen hallittavissa. Itse olin budjettimatkalla, joten yöt taittuivat hostellissa ja shoppailu jäi käytännössä väliin, mutta pikaisen vilkaisun perusteella Roomalla on shoppailukaupunkinakin varsin paljon potentiaalia kärkikastiin Euroopan maiden pääkaupunkien osalta. Italia on tunnettu myöskin hyvästä ruuasta ja viinistä, nämäkin kokemukset jäivät tällä kertaa vähälle marketin sämpylöihin turvautuen. Jäipä kaikenlaista sitten ensi kerrallekin :) Sitä lottovoittoa tai rikasta miestä odotellessa...

1 kommentti:

  1. Olihan tässä jotain tuttuakin. Samalle tulivuorelle on kiivetty. Minä tein sen elokuussa 1977.
    Seppo

    VastaaPoista