tiistai 31. elokuuta 2010

Unbelievable United States, Fantastic Florida, oh my Orlando...

Orlando, Florida, Yhdysvallat 23.-30.10. 2010

Vanhempani päätyivät hankkimaan lomaosakkeen ja kun kerran isäni täytti tänä vuonna 70, päätimme suunnata synttäreiden kunniaksi matkalle.  En ollut koskaan aiemmin käynyt Yhdysvalloissa, mutta halusin päästä sinne, joten matkakohteita mietittyämme päädyimme Floridaan ja Orlandoon. Matkaan lähdimme minä, äiti ja pikkusisko, iskä jäi kotiin Wandan (koira) kanssa, kun eihän sitä toki raaski hoitolaan viedä nyt 10 vuoden iässä kun ei koskaan aikaisemminkaan ole viety. Majoitus varattiin lomaosakkeen kautta Orange Lake West Villagesta ja synttärisankari kustansi niin lennot, ruuat, taksimatkat kuin teemapuistojen sisäänpääsyliputkin ja kaikenlisäksi jätti kaikille vieläpä shoppailurahaa (jopa mutsille, joka on varsin hyväpalkkaisessa duunissa!). Kiitos iskä!
Wanda <3
Matka meinasi tyssätä tylysti jo heti Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lähtöselvitys tuli tehdä itse automaateilla, jonne oli kunnon jonot. Noh, ei se mitään aikaa on 2 tuntia. Lopulta yritin viidesti lähtöselvittää meidät jonkin mennessä pieleen aina hitusen ennen loppua. Tässä vaiheessa jonot bag droppiin olivat myös melkoiset… Äiti menikin matkatavaroiden kanssa jonottamaan, kun taas Annan kanssa yritimme saada yhteyden koneiden käyttöä neuvomaan tulleeseen mieheen. Lopulta oli meidän vuoromme ja mies teki lähtöselvityksemme täysin samoin kuin  itse olin tehnyt viidesti aiemmin ja totesi saman: jokin menee pieleen juuri ennen loppua. Tämän jälkeen seurasi vain hartioiden kohotus ja aikaa koneen lähtöön oli 30 minuuttia! Siirryimme sitten suoraan bag drop tiskille ja onneksi lähtöselvitys onnistui samalla, kun koneet eivät kerran toimineet kohdallamme. Turvatarkastuksesta selvisimme kohtuullisessa ajassa jonojen oltua lyhyet ja lopulta olimme koneessa noin viisi minuuttia ennen lähtöaikaa. Jes, me ehdittiin!

Lennot olimme varanneet Lufthansalta ja mennessä olisi välilaskut Münchenissä ja Charlottessa. Odotin yhteensä 23 tuntia kestävää menomatkaa hieman kauhulla muistellessani 8 tunnin lentoa Kiinaan viisi vuotta aiemmin… Lennot kuitenkin sujuivat yllättävän kivuttomasti. Matkatavarat oli saanut tsekattua Helsingistä Charlotteen asti eli ne tarvitsi vain kerran itse käydä siirtämässä noin 50 metrin matka toiselle hihnalle.
Yhdysvaltoihin saavuttuamme minulta tiukattiin muutaman minuutin ajan syytä siihen miksi olin ollut Kiinassa (passissani oli Kiinan viisumi vuodelta 2005), mutta muutoin kaikki sujui yksinkertaisesti.

Illansuussa olimme vihdoin Orlandossa. Olimme päätyneet siihen ratkaisuun, että emme vuokraa autoa, vaan kuljemme taksilla, sillä: a) pysymme Orlandossa, b) teemapuistoihin saa varattua kuljetukset hotelliltamme, c) en ollut aiemmin käynyt Jenkeissä ja ikää oli sen verran vähän (23), että autonvuokrauksesta olisi pitänyt maksaa lisämaksuja, mikäli sitä edes olisi minulle vuokrattu ja d) mutsi kuskina ja vuokra-auto olisi kielinyt itsemurhahalukkuudesta.  Siispä siirryimme taksilla hotellillemme. Annoimme kuskille osoitteen ja tällä oli navigaattori, mutta silti hän onnistui ajelemaan hotellin ohitse ja kavereilleen soittelemalla alkoi sitten selvittää hotellimme sijaintia… 500 hehtaarin laajuinen hotellialue oli ilmeisesti liian pieni suoraan navigaattorin avulla löydettäväksi!


Hotellialue tosiaan oli valtava käsittäen muun muassa järven, golfkentän, pari ostoskeskusta ja lukuisia mökkejä. Onneksi asuimme ns. päärakennuksella, mökissä asuessa nimittäin auto olisi saattanut olla tarpeen jo pelkällä hotellialueella liikkumiseen. Päärakennuksen yhteydessä oli kuntosali, kahvila, pari ravintolaa, leffateatteri ja uima-allasalue, jolla viihdyimmekin useana päivänä lämpötilan ollessa koko ajan noin 30 astetta ja auringon paistaessa.

Yhden päivän vietimme kolmisin Disneyworldissa, puistoksi valitsimme Magic Kingdomin. Puisto muistutti monella tapaa Pariisin Disneylandia, esimerkiksi kummitustalo oli sisältä samanlainen ja Ruususen linna ulkoa samanlainen. Puisto oli kuitenkin suurempi ja erojakin oli. Päivän aikana kävimme muun muassa kummitustalossa, jokiristeilyllä ja Mikämikä-maassa. Shoppailuakin oli toki pakko harrastaa, kuka nyt ei muka tarvitsisi esimerkiksi aivan mielettömän hienoa Liisa Ihmemaassa –teekannua?!


Annan kanssa Potterfaneina halusimme tietysti käydä uudessa, kesällä avatussa Wizarding World of Harry Potter –teemapuistossa. Äitiä yllättäen ei kiinnostanut, joten suuntasimme Annan kanssa kahdestaan Islands of adventures teemapuistoon, jossa Potterpuiston lisäksi oli useita muita puistoja, kuten Jurassic park. Ensimmäisenä suuntasimme kuitenkin kulkumme Tylyahon kylää ihmettelemään. Alue oli melko pieni koostuen pääasiassa Tylyahon kylänraitista ja Tylypahkan linnasta, mutta toteutus oli todella hieno ja tunnelma aito, turistilaumaa lukuun ottamatta. Tylyahon kylän raitilla sijaitsivat monet kirjasta tutut paikat: Sekon pikapuoti, Hunajaherttuan makeiskauppa, ravintola Kolme luudanvartta, Pöllöposti, Vuotava noidankattila ja toki nähtävillä oli myös Tylypahkan pikajuna. Kylänraitilla saattoi ostaa kermakaljaa, kurpitsamehua, suklaasammakoita ja kaikenlaista muuta taikamaailmasta tuttua. Tylypahkan linna oli todella hieno ja ehdottomasti yli tunnin jonotuksen arvoinen! Kävimme linnassa kahdesti ja muutoin lähinnä kiertelimme katselemassa ja nauttimassa tunnelmasta. Tietyin väliajoin puistossa esiintyivät Tylypahkan ja kolmivelhoturnajaisista (Harry Potter ja Liekehtivä pikari) tutut Beauxbatonsin ja Durmstrangin koulujen edustajat. Myös kotitonttuja näkyi siellä täällä ja muutoinkin puiston henkilökunta oli pukeutunut asianmukaisesti. Harmiksemme kuitenkaan tuttuja hahmoja ei puistossa näkynyt: jäimme kaipaamaan etenkin valtavaa, mutta sydämellistä Hagridia, Harrya, tiukkaa, mutta oikeudenmukaista professori McGarmiwaa ja etenkin iki-ihanaa professori Kalkarosta! Puistoon oli eksynyt myöskin oikea käärme. Päivä Islands of Adventuresin puistoissa meni nopeasti, joskaan muut puistot eivät millään tavoin vetäneet vertoja Potter-puistolle. Ennen paluuta hotellille poikkesimme vielä syömässä Hard Rock Cafessa.

Orlando on kenties parhaita shoppailukohteita Yhdysvalloissa, joten toki kävimme myös ostoksilla. Yhden päivän vietimme Florida mall:n ostoskeskuksessa, yhden hotellimme läheisessä tavaratalossa ja yhtenä suuntasin yksikseni merkkitavaroita myyvään outletcenteriin. Perijenkkiläiseen tapaan kaikki oli valtavansuurta ja mahtavaa, ostoskeskuksessakin kartasta oli oikeasti huomattavaa hyötyä. Dollarin kurssi oli matkamme aikaan mukavan alhainen euroon nähden ja lisäksi hinnat olivat muutenkin selvästi edullisempia. Esimerkiksi OPI:n kynsilakat, jotka Suomessa maksavat noin 17 € pullo maksoivat outletcenterissa 5 dollaria… (Jenkeissä ei muuten hintoja ilmoiteta kokonaisuudessaan samalla tavoin kuin Suomessa, vaan kassalla lätkäistään verot päälle, jotka nekin ovat kyllä alhaisemmat kuin Suomessa). Lisäksi shoppailimme Victorias Secretin alusvaatteita (ei saa Euroopasta), Guessin laukkuja ja paljon paljon muuta… ei ollut kiva nähdä tiliotetta reissun jälkeen!

Viikko Orlandossa vierähti varsin nopeasti ja oli aika suunnata kotiin. Matka Suomeen taittui sujuvasti Lufthansalla reittiä Orlando-Frankfurt-Helsinki. Jetlag itäänpäin matkustaessa tuntui huomattavasti pahemmalta kuin länteen mennessä…  Heti seuraavana päivänä sainkin sitten aloittaa pirteänä uudessa työpaikassa o.O

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti