keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Halloween Disneylandissa

Syysloma lähestyi kovaa vauhtia, vapaata oli tiedossa minulla ja lapsilla, mutta ei mitään kivaa suunniteltuna. Syyslomalla yleensä ulkomaanmatkat ovat kovissa hinnoissa, joten en erityisemmin uskaltanut haaveilla ulkomaille lähdöstä, vaan selvittelin ensisijaisesti kotimaan vaihtoehtoja - nekin muuten todellakin ovat hinnoissaan syyslomalla! 

Bongasin kuitenkin Ryanarilta lennot Pariisiin n. 125/henkilö. Olin jo pitkään ajatellut, että haluan viedä tytöt käymään Disneylandissa, ensisijaisesti tämä oli kuitenkin suunnitelmissa vasta seuraavan kesän interrailille, mutta tilaisuus houkutti ja varasin lennot. I:n rakkaimmat pehmolelut Jinx (pikkukissa) ja Pikko-Ukko (valtava Peppi Pitkätossun hevonen) oli otettava mukaan, koska muutoin I:n matka olisi totaalisen pilalla. Ryanairilla lippuihin sisältyy vain hyvin minimaaliset matkatavarat, joten tämän hevosen takia oli maksettava mukaan isompi ressu (50€!). 

Ryanair lentää Pariisin Beauvaisin kentälle (joka todellisuudessa on Pariisin ulkopuolella) ja jonne en ole koskaan ennen lentänyt vaikka muutoin olenkin Pariisissa neljästi käynyt. Selvittelin ennakkoon matkustamista kentältä Pariisiin ja parhaimpana vaihtoehtona näyttäytyi ostaa lentokentän sivujen kautta bussikyyti. Lippu oikeuttaa matkaan Beauvaisin kentältä  Pariisin Pointe Maillotiin. Lippu on vuoden voimassa eli se ei ole mihinkään tiettyyn vuoroon, mikä tuo mukavasti joustoa, mutta toisaalta taas hieman hirvitti, että olisiko sekin mahdollista, että emme mahtuisi ajoissa takaisin kentälle menevään vuoroon (Beauvais nimittäin on siinä määrin kaukana, että esimerkiksi taksilla matkustaminen olisi hurjan kallista). Lueskelin etukäteen netistä kommentteja ja osassa niistä oli ollut ongelmia kyytiin mahtumisen kanssa, mutta toisaalta myös onnistuneita kulkemisia oli ja suurin osa niistä, joilla ei ole ongelmia, ei varmastikaan netissä jaa kokemuksiaan. Meille ei osunut matkoille mitään ongelmia. Lapset eivät kyllä päässeet bussissa istumaan vierekkäin tai minun viereeni (mikä tuntui erikoiselta kun ainoat lapset kyydissä), mutta lähekkäin kuitenkin. Paluumatkalla tosin minua yritettiin häätää paikaltani muualle istumaan, jotta kaksi nuorta aikuista(!) pääsisivät vierekkäin. Kieltäydyin vaihtamasta paikkaa kauemmaksi lapsista.

Majoitukseksi valikoitui Bookingin kautta Résidence de Bourgogne 10. kaupunginosasta. Erityisesti vaakakupissa painoi sen aivan erinomainen sijainti sekä Disneylandiin kulkemisen että Porte Maillotista kulkemisen kannalta, mutta majoitus oli myös hyvin kohtuuhintainen ja jääkappi huoneessa ehdottomasti plussaa. 150 metriä matkaa metroasemalle ja tutulle sellaiselle - tämän aseman lähistöllä olen majoittunut myös kahdesti aiemminkin. 

Ennen lähtöä pientä lisäjännitystä toivat vielä eri lentokentille kohdistetut pommiuhkaukset - Beauvaisiin sellainen kohdistettiin viisi päivää ennen lähtöämme ja toisaalta sekä Louvreen että Versaillesin palatsiin kohdistui uhkauksia ihan reissumme alla. 

Pariisin kentälle laskeuduttuamme suuntasimme bussille, joka olikin lähes täynnä, mutta mahduimme vielä mukaan ja pääsimme pian matkaan. Porte Maillotista matka jatkui metrolla yhden vaihdon kautta hotellillemme, jonne löysimme pienen etsiskelyn ja whatsapp-viestittelyn jälkeen. Illalla päätimme vielä lähteä katsomaan Eiffel-tornia, V on jostain syystä ollut sen fani pienestä pitäen.
Eiffel-torni olikin huikean kaunis iltavalaistuksessaan. Joka ilta tulee myös tasatunnein viiden minuutin pituinen "valoshow" ja kellon ollessa jo varsin lähellä iltakahdeksaa, päätimme jäädä odottelemaan ja katsomaan showta ja Eiffelin tuikkimista. Lasten piti saada myös ostettua kotiin omat pienet valaistut Eiffelit.

Disneylandiin olin etukäteen ostanut liput sovelluksen kautta. Liput tulevat halvemmaksi etukäteen ostettuna ja pääsee varmasti sisään, miinuspuoli on se, että pitää valita tietty päivä (tai maksaa lisää). Meillä oli tasan kaksi vaihtoehtoa päiviksi, jolloin voimme Disneylandissa käydä ja seurasin tarkasti säätiedotuksia. Valitettavasti Foreca osoittautui jälleen tosi kehnoksi ennustajaksi (en sitten oppinut mitään Serbiasta!) ja ennustusten perusteella valitsemamme päivä osoittautui lopulta aika sateiseksi (ja seuraava kauniiksi ja aurinkoiseksi). No, toivottavasti se vähensi väkeä. 

Disneyland oli kuitenkin aivan ihana kuten aina. Halloweenina en ole aiemmin Disneylandissa käynytkään ja Halloween teema näkyi kyllä hienosti kaikkialla kurpitsoineen. Kovin monessa laitteessa emme lopulta käyneet vaan keskityimme enemmän katselemaan, ihastelemaan ja nauttimaan tunnelmasta. Kiersimme kuitenkin esimerkiksi junalla puiston (Disneyland railroad) ja lapset ihastuivat ikihyviksi veneajeluun Pirates of the Caribbean -tunnelmissa (tässä piti käydä kolmesti perätysten!). Sovellus osoittautui siitä kivaksi, että se antoi arvioidut ajat jonojen pituudesta - veneajelulle osasimme suunnata, koska sovellus näytti sinne 5 minuutin jonoa. Toisaalta kummitusteemaiseen Haunted Mansioniin sovellus näytti 20 minuutin jonoa ja taisimme jonottaa tuplat - ja lopulta sisällä jouduimme poistumaan ulos hätäuloskäynnin kautta juuri ennen kuin olisimme päässeet vaunun kyytiin, sillä I:n yllätti kova vessahätä. Disneylandissa on myös upeita esityksiä, joihin voihin varmistaa paikkansa varaamalla etukäteen liput ja maksamalla niistä suolaisesti. Meillä kävi tuuri ja osuimme paikalla juuri kun Leijonakuningasnäytös oli alkamassa ja olimme viimeiset, jotka pääsivät sisään - maksutta! Esitys oli todella upea, lapsetkin huokailivat katsellessaan. Musiikki, liike ja värit kaikki hienosti sopivat yhteen. Näimme myös monia tuttuja Disney-hahmoja. Kulkuettakin pääsimme katsomaan kahdesti, vaikkakin ruuhkaa oli ja saapuessamme paikalla vasta paria minuuttia ennen jouduin lapsia vuoron perään nostelemaan, jotta he näkisivät paremmin. 

Ruokapaikat olin onneksi käynyt ennalta netistä läpi - läheskään kaikista kun ei löydy syötävää, joka molemmille omille lapsilleni olisi maistunut. Nimestä ei voi myöskään aina päätellä mitä paikasta saa, sillä esim. Happy nugget ei muuten myynyt nugetteja. En uskaltautunut varaamaan paikkaan kun en tiennyt mihin aikaan nälkä yllättää lapset, mutta mahduimme onneksi syömään, eikä jonotusaikakaan ollut ihan kohtuuton. Tosin isomman sateen aikaan piti jo hieman nähdä vaivaa, että löytyy kuiva ja lämmin sisäpaikka (onneksi olimme ottaneet sadetakit mukaan!).

Disneylandissahan olisi illalla myöhään myös ilotulitus, mutta Marne-ala-Valleesta on aika pitkä matka Pariisin keskustaan, meillä matka hotellille vei ehkä noin tunnin verran, joten iltajuttujen näkeminen olisi vaatinut majoittumista puiston lähellä olevissa hotelleissa. Katselin niitäkin vaihtoehtoja, mutta hinnat olivat aika korkeita - etenkin kun meillä ei ollut aikomuksena viettää puistossa kuin yksi päivä. Studiot jätimme tällä kertaa kokonaan välistä ja se oli hyvä ratkaisu - yhdessä puistossa oli päiväksi nähtävää ihan riittämiin. Lapset halusivat toki ostaa kotiinkin jotain ja yritin toppuutella, että Ryanairin sallimiin käsimatkatavaroihimme ei juuri mitään mahdu. Kumpikin kuitenkin lopulta valitsi Stitch-aiheisen päähineen, joten ongelma toki ratkesi sillä, että sitä voi pitää päässä. Ja sen jälkeen oli toki helppo myös erottaa omat ipanat väkijoukosta.

Loppulomalla poikkesimme Pariisin Vincennesin eläintarhassa. Nettitietojen perusteella jäin siihen käsitykseen, että sielläkin on joku Halloween teema, mutta en sellaista kyllä käydessä huomannut. Ihan mukava kaunis päivä tuli kuitenkin vietettyä ja ihasteltua esimerkiksi seeproja ja kirahveja. Poikkesimme myös Sacré-Cœurilla ihastelemassa maisemia. Sacré-Cœur eli pyhän sydämen basilika sijaitsee boheemilla Montmarten kukkulalla. Katolinen kirkko on valkoinen ja koska se sijaitsee korkealla kukkulalla, näkyy se moniin osiin kaupunkia ja toisaalta sieltä on mainiot näkymät kaupunkiin. Tykkään myös kovasti funikulaareista ja halusin, että lapsetkin pääsevät sellaista kokeilemaan, joten matkustimme kukkulalle funikulaarin kyydissä. Lapsille tästä retkestä ehkä parhaiten jäi mieleen kukkulan rinnettä alas juossut rotta, rinteen alaosassa tapaamamme "Mikki Hiiri", jonka kanssa sai ottaa kuvan pientä maksua vastaan ja merirosvoteemainen karkkikauppa, jossa oli myös aivan merirosvohinnat. 

Piipahdimme myös katsomassa maailman kuuluisimman katutaitelijan, Banksyn, teosta, jossa Napoleon on ratsailla. Pariisista olisi löytynyt Banksyn teoksia enemmänkin (ja yksin matkaillessani olisin varmaankin etsinyt muitakin), mutta olin tyytyväinen, että lasten kärsivällisyys riitti tämän etsimiseen (oli nimittäin läheisimmältä metrolta aika paljon odotettua pidempi matka kun tulimmekin ulos väärästä päästä). V on jo nähnyt kaksi Baksyn teosta oikeassa ympäristössään! (minä olen nähnyt kolme). 

Oli tosi kiva reissu, lapset selvästi skarppaavat kun ollaan kolmisin liikkeellä ja käyttäytyvät paremmin kuin kotona. Kaikki meni hyvin ja metrolla matkustamisetkin sujuivat, vaikka usein istumaan ei päässytkään. Tosin yhteen tosi kiukkuiseen mummoon törmättiin metrossa, joka pahoinpiteli roskapönttöä siihen malliin, että V ei meinannut uskaltautua kulkemaan ohitse, mutta päästiin kipittämään ohi kun mummo keskitti kaiken tarmonsa pöntön pieksemiseen eikä vaikuttanut muita huomaavan.

(Jälkikäteen minulle myös selvisi, että oli hyvä veto käydä Pariisissa ja Disneylandissa nyt erikseen, eikä osana interrailia, Pariisiin ja Pariisista menevät suurnopeusjunat nimittäin ovat sellaisia, että niissä reilaajille on kiintiö eli reililipulla ei ole junaan asiaa, vaikka tilaa olisi, jos reilaajia on jo kyydissä tietty määrä. Ei yhtään kätevää.).

Loppuun vielä lisää kuvia reissusta:
Löydettiin T:lle tuliaisiksi Messi pepsi max!! Sitä ei saanut toki käsimatkatavaroissa kuljettaa, koska nestettä oli yli sallittu 100 ml, mutta tuotiin tyhjänä kotiin :)