torstai 16. toukokuuta 2013

Välipostauksena tietoa menneestä ja tulevasta ja pohdintaa siitä, mikä tekee kohteesta "oman".

Takana

Tallinnassa tuli käytyä huhtikuun lopussa yhden yön hotellilomalla virkistäytymässä, muutoin on harrastettu viime aikoina lähinnä kotimaan matkailua. Pohjoisen reissun lisäksi Jyväskylässä on käyty kahteen kertaan yön yli reissulla ja Helsingissä kerran. Monta paikkaa vielä kokematta...


Edessä

Israel + Jordania 4.-19.6.

Varasin jo majoitukset ja niiden myötä suunnitelma on alustavasti tämä:

4.-9.6. Tel Aviv, Israel
9.-12.6. Jerusalem, Israel
12.-13.6. Amman, Jordania
13.-16.6. Eilat, Israel
16.-19.6. Tel Aviv, Israel

Majoitukset kymmenen hengen sekahuoneissa ok-sijainneilla varustelluissa hostelleissa.

Tel Avivista on alustavasti tarkoituksena tehdä päiväreissuja muualle Israeliin (Haifa? Akko? Betlehem? Nasaret? Genesaretjärvi? Kuollut meri? jne.), Jordanian puolella pääkaupunki Ammanista lähtiessä on tarkoitus mennä kuuluisan Petran kautta Etelä-Jordaniaan ja turistikaupunki Agaban kautta päätyä takaisin Israelin puolelle, turistikaupunki Eilatiin. Eilatista matka jatkuu vielä muutamaksi päiväksi takaisin Tel Aviviin. Tässä tämän reissun suunnitelmat tältä erää, kaikki muu on vielä vaiheessa :)

Juhannus Krakovassa

Israelin jälkeen juhannusta vietetään Krakovassa! kolme yötä, muuten suunnitelmat auki, ainakin keskitysleirillä tarkoitus kävästä ja kenties harrastaa hääshoppailua.

Balkan

Heinäkuussa kutsuu Balkan, lennän ensin paikalle viikoksi pyörimään keskenäni. Lennot ovat Dubrovnikiin ja alustava jatkosuunnitelmani - joka saattaa kyllä elää suurestikin - on Montenegro - Kosovo - Makedonia ja Bosnia. Montenegrossa ykköskohde on ehdottomasti vanha Kotorin kaupunki, Makedoniassa houkuttaa erityisesti satojen kirkkojen järvenrantakaupunki Ohrid, mutta Skopjenkin näkeminen olisi plussaa. Kosovo (Pristina) ei varsinaisesti nappaa, mutta ei nappaa köröttely bussilla Albaniankaan läpi. Bosniassa nähtävä on ainakin Sarajevo ja Mostar, kenties jos aikaa jää niin myös Screbrenica. Tällä reissulla kaikki on vielä epävarmaa, en ole varannut majotuksia tai mitään, kun en tiedä riittävästi kulkuyhteyksistä. Pahimmassa tapauksessa Makedonia (+ Kosovo) jäävät reissulta pois, mutta toivottavasti tähän ei päädytä ja bussit kulkevat.

Toinen viikko vierähtää Kroatiassa, majapaikkana Dubrovnik. Tältä osin muuta ei ole varmistettuna, autonvuokraus ja luonnonpuistot (Krka ja Plitvice) houkuttavat, mutta saa nähdä mitä keksitään :)

Maailman parhaat paikat

Helsinki

Keväiset tuomiokirkon portaat, Kruununhaan arkkitehtuuri, boheemi Kallio, piknik Suomenlinnassa, ukkonen Seurasaaressa, keskustan ihmisvilinä, Viikin muuttolinnut, kolistelevat raitiovaunut, kesäinen Töölönlahti, Eiran rannan meriharakat, Katajanokalle lipuvat laivat, markkinat Hakaniemen torilla, hietsun ranta, juhannus Pihlajasaaressa, Kumpulan söpö siirtolapuutarha, Käpylän puutaloidylli, Ravintola tornin näköalat, keskuspuisto, Ateneumin vaihtuvat näyttelyt.

Minun Helsinkini.

Grenada

Niin kaunista, niin puhdasta, niin turvallista. Maailman ystävällisimmät ihmiset. Villiapinoita, sademetsää, autioita rantoja. Suklaatehdas. Auringon paiste, kristallin kirkas meri. Kauniin pastellisävyinen St. George's. Delfiiniparvet. Merenalainen patsasmuseo.

Cesky Krumlov

Pieni ja sievä, sympaattinen ja viehättävä. Kaunis punatiilikattoarkkitehtuuri. Sievät mukulakivikujat ja kaupungin läpi kiemurteleva joki. Ei mitään ihmeellistä nähtävää, mutta kaunis kaunis ja ihana kaupunki.

Symi

Matkalla äärimmäisen kauniisen postikorttiin. Pastellisävyiset talot rinteessä satamassa, hyvät vaellusmahdollisuudet, ystävälliset ihmiset. Ja kreikkalainen ruoka on maailman parasta.

Belgrad

Ihana kaupunki! Pieni suuri kaupunki, joka on historiansa aikana pommitettu maantasalle kerta toisensa jälkeen ja kerta toisensa jälkeen kaupunki nousee ja kokoaa itsensä. Vilkas pääkatu, edullinen hintataso, tuoksuvat börekit, valtaisat maalaismarkkinat, Galemegdan-linnoitus, Sava-joen ranta, puistoalueet.

Budapest

Romantiikkaa ja loistetta. Upeaa arkkitehtuuria, Tonavan kahtia jakama kaupunki. Vanha Buda ja moderni Pest. Upea iltavalaistus. Kukkulanäkymät illalla kuninkaanlinnaan. Ulkoilmakylpylät. Edullinen hintataso.

Pariisi

Aina ja ikuisesti, tarjolla kaikkea mahdollista. Buttes Chaumontin ja Luxemburgin puistot. Illanvietto Montamarten taiteilijakukkulalla valtavan hienon Sacre Coerin rinteessä. iltaristeily Seinellä Eiffel-tornia ihaillen. Kuuluisuuksien muistelu Pere Lachaisen pysäyttävällä hautausmaalla. huvittelupäivän vietto Disneylandissa tai Parc Asterixissa. Historian havinaa Versaillesin palatsissa ja jäätelöä musiikin soidessa Versaillesin puistossa. Loputtoman pitkä Champs Elysees ja sen päässä Riemukaari. Kaunis Notre Dame kivihirviöineen. Jännittävät katakombit. Loputon museotarjonta, jonka helmenä Louvre. Viehättävät kaupunginosat erityispiirteineen latinalaiskorttelista vilkkaan yöelämän Bastilleen ja La Defencen liikekortteliin. Kaikille jotain erityistä.

Lapland!!

Suomen pohjoisin piste, jossa tämä tyttö itse muistaa käyneensä, oli ennen toukokuuta komeasti Kokkola. Helatorstain myötä aiheutui neljän päivän vapaa, joten suuntasimme iskän autolla kohti pohjoista. Matkaan lähdimme keskiviikkona iltana iltaseitsemän jälkeen.

Alkuperäinen suunnitelmamme oli mennä reittiä Lahti - Oulu - Rovaniemi - Salla - Naruska - Oulu - Lahti, mutta lopulta reitiksemme muodostui Lahti - Oulu - Kuusamo - Salla - Kemijärvi - Napapiiri - Rovaniemi - Ranua - Oulu - Jyväskylä - Lahti.

Oulussa olimme perillä kahden aikaan yöllä kolmen pysähdyksen taktiikalla. Tällä reissulla tulivat ABC-asemat tutuiksi... Suoraan sänkyyn ja aamupäivällä kaupunkia katsomaan. Helatorstai, eikä juuri ketään missään, avoinna on tasan pieni ja megakallis Siwa ja sataa hiljalleen. Käytiin sitten vaan hakemassa ruoka-ainekset kaupasta kaupunkikuvan tultua tutuksi. Varmasti kesällä ihan sievä kaupunki, mutta tarjolla ei mitään erityistä.

Ruuan jälkeen suuntasimme Itä-Suomeen kohti Sallaa. Ajelimme matkalla kuolleen oloisen Kuusamon kylän läpi. Olikohan tämä se paikka, joka oli kuuluisa siitä, että siellä sijaitsi aikoinaan baari, jolla oli Suomen pisin nimi?  Matkalla bongattiin myös poroja ja Ruka-tunturi! Sallassa vastaan tuli jopa kolme ihmistä ja neljä autoa, olisikohan siis ollut paikallinen ruuhka-aika kyseessä...? Pyörähdimme myös katsomassa Salla-tunturia.

Seuraavana päivänä suunnaksi valikoitui Rovaniemi ja matka taitettiin Kemijärven läpi. En muista paikasta yhtikäs mitään, kertooko tämä jotain...? Napapiirillä aikeenamme oli poiketa kylässä joulupukin luona, mutta Santapark onkin avoinna vain kesäisin ja talvisin, höh. No, ei meillä olisi ollutkaan lapsia mukana reksvisiittana.

Rovaniemellä pyörähdimme Arktikumin aulassa miettimässä vierailua, mutta suolainen lippuhinta (12 €, siis saman verran kun Ateenan akropolis ja sen maailman luokan nähtävyydet!) laski intoamme, samoin kuin se, ettei aulassa lainkaan selvinnyt mitä tuleman piti. Arktikum jää siis toiselle reissulle. Illanvietto Rovaniemellä sujui kuitenkin erittäin kivasti :)

Päivällä suuntasimme kohti Oulua ja matkalla poikkesimme Ranuan eläinpuistossa ihmettelemässä Pohjolan eläimiä, jääkarhuja, ruskeakarhuja, susia, ahmoja, kettuja, ilveksiä, saukkoja, minkkejä, lukuisia pöllöjä, kotkia ja peuroja. Myöskin Anculysjärven muinaisrantakivikkoa tuli bongattua. Mukava visiitti, tarhassa on vain eläimiä, jotka ovat sopeutuneet kyseiselle ilmastoalueelle ja verrattuna lukuisiin muihin paikkoihin (esim. Korkeasaari) oli eläimillä myös kiitettävästi elintilaa.

Oulussa poikkesimme pikaisesti kahvilla, mutta päätimme jatkaa matkaa vielä samana iltana Lahteen. Paluumatka Oulu-Lahti taittuikin lopulta viiden pysähdyksen taktiikkaa käyttäen varsin verkkaisesti. Puolen yön sunnuntain puolella oltiin kuitenkin jo kotona :)

Ensimmäinen kerta Pohjoisessa ja kiva reissu kaikkiaan. Ajokilometrejä 1800, ABC-asemia varmaan kymmenkunta. Paljon poroja. Kitukasvuisia havupuita. Tuntureita. Autioita ajoteitä. Uusia ihmisiä. Ei niin kylmä kun oletin. Ajankohdassa oli sekin hyvä puoli, että hyttyset loistivat poissaolollaan (nii in, sattuneesta syystä minulla on jotain erityistä hampaankolossa hyttysiä kohtaan...). Kaikki on varsin laajalle levittäytyneenä.

kotikaupunkini on ehdottomasti Helsinki, nyt ja varmaan ikuisesti, mutta ihan mielelläni käyn Lapissa toistekin :) Kenties karhunkierros jonain kesänä?