tiistai 17. helmikuuta 2015

Lontoo

Lontoon reissu oli reipas ja pikainen päähänpisto, vanhemmilla oli lomaosakepisteitä Holiday Clubin kautta menossa vanhaksi ja bongasin mieheni T:n vapaapäiville osuvan mahdollisuuden majoitukseen
Tower bridge
Lontoossa, Odessa Wharf -hotellissa. Lontooseen pääsee lentäen halvalla lähes aina, mutta itsekin olin viimeksi käynyt kaupungissa vuosia sitten, johtuen kaupungin törkeistä hotellikustannuksista. Ei siis muuta kuin matkaan!

Lennot varasimme Norwegianilta n. 140 euron hintaan ja mukaan otimme yhden ison matkalaukun. Norwegian lentää Gatwickin lentoasemalle, joka on melko kaukana kaupungista (n. 50 km), joten esimerkiksi taksi hotellille on kallis vaihtoehto. Halvin ja hitain tapa päästä keskustaan on käyttää bussia, valitsimme itse ipanan kanssa keskihintaisen ja kohtuullisen nopean vaihtoehdon eli suuntasimme junalla Lontooseen London Bridge -asemalle (junaliput saa halutessaan ostettua netistä etukäteen yleensä huokeampaan hintaan). Asemalta otimme taksin perille hotellille.

London eye
Muutoin kaupungissa liikkuaksemme latasin ikivanhaan Oystercardiini puntia ja hankimme myös T:lle oman oysterin. Kuljimme sekä metrolla että busseilla ja liikenne oli kaikkiaan sujuvaa, T:kin osasi nopeasti tavata metrokarttaa. Yksittäiset matkat metrolla etenkin ruuhka-aikoina ovat helposti tyyriitä, jos useamman matkan tekee saman päivän aikana niin päivälippu tulee yleensä edullisemmaksi. Oysterin etu on siinä, että kortilta menee max. päivälipun hinta/päivä. Oysteri on ikuinen (omanikin oli vuodelta..ööö... 2009? 2007?) ja siinä on viiden punnan pantti, jonka saa takaisin kortin palauttaessaan. Palauttaessa saa takaisin myös Oysterille lataamansa saldon, mikäli sitä on sattunut jäämään. Oysterin voi sujuvasti hankkia vaikka jo lentoasemalta tai miltä tahansa metroasemalta.

Näkymät hotellilta
Hotellimme Odessa Wharf sijaitsi Thames joen rannalla, lähin metro oli Canada Water (2. vyöhykkeellä) noin 10-15 minuutin kävelymatkan tai 5 minuutin bussimatkan päässä. Hotellin sijainti oli aivan ihana ja kävelymatka metroasemalle kanavanrantaa pitkin kuvankaunis, samalla saattoi bongata niin sinisorsia, haikaran, kyhmyjoutsenia, nokikanoja kuin liejukanojakin. Metroaseman vieressä oli myös iso ostoskeskus, jossa oli esimerkiksi suuri päivittäistavarakauppa Tesco. Hotellimme oli aivan huippu, kaksi kerrosta + kolmannen kerroksen näköalatasanteelle johtavat kierreportaat, kaksi isoa makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, iso olkkari, täysin varusteltu keittiö... Paikallaan pysymättömän taaperon kanssa aivan huippuvalinta kun iltaisin saatoimme syödä rauhassa hotellilla sen sijaan että ahmisimme valtavalla kiireellä ravintolassa kiukkuisen taaperon säestämänä.

Ystäväni E matkasi seuraksemme kahdeksi ensimmäiseksi reissupäiväksi Skotlannista. Ensimmäisenä lomapäivänä kävimme kiertelemässä kaupungilla nähtävyyksiä (Trafalgar square, Piccadilly circus jne.), mutta pääkohteemme oli Warner Bros.in studioilla oleva Harry Pottter Tour. Kierrokselle pääsi helposti Lontoosta junalla Eustonin asemalta Watford Junctionin asemalle, josta oli parinkymmenen minuutin välein bussikuljetus pääpaikalle.  Junaliput olivat jotakuinkin 10 punnan luokkaa (hinta riippui mm. siitä matkustaako ruuhka-aikaan), bussikuljetus taasen 2 puntaa. Tourille on etukäteen varattava liput Internetistä ja tämä kannattaa tehdä ajoissa, sillä kierrokset ovat kysyttyjä. Itse varasin meille liput yli
Suuri sali
viikkoa ennen h-hetkeä ja vain yhteen kellon aikaan oli enää riittävästi tilaa. Lippuja kierrokselle voipi hankkia täältä: http://www.wbstudiotour.co.uk/. Kierros oli 33 puntaa/aikuinen, mutta täysin hintansa väärti! Oma lippu oikeuttaa sisäänpääsyyn tiettyyn kellonaikaan ja sen jälkeen kierroksella voi kuluttaa aikaa niin paljon kuin huvittaa (aukioloaikojen puitteissa, meillä kierros vei noin 3 h, mikä oli keskimääräinen aika). Kierroksella on paljon mielenkiintoista nähtävää Harry Potterin kuvausreksvisiitoista alkaen suuresta salista ja päättyen suureen Tylypahkan pienoismalliin. Matkalla voi halutessaan myös hörppiä mukillisen kermakaljaa ja vaikkapa kuvauttaa itsensä luudalla lentäen :) Harry Potter tourille järjestetään myös "retkiä", joihin sisältyy bussikuljetus. Näistä retkistä kannattaa huomata, että paitsi, että ne ovat kovin kalliita niin matkanteko Lontoosta bussilla pääpaikalle vie parisen tuntia ja aikataulu on etukäteen päätetty -
Viistokuja
omatoimimatka on paitsi selvästi edullisempi kustannuksiltaan niin myös nopeampi.

Pääsin Lontoossa myös uusien - joskaan en brittiläisten - makuelämysten pariin vierailtuamme Harrodsin tavaratalon yhteydessä sijaitsevassa Ladureessa testaamassa ranskalaisia macaron-leivoksia. Olen aina pitänyt kyseisiä leivoksia todella nätteinä, mutta ajatellut niiden varmaankin maistuvan lähinnä pahville. Kuinka väärässä olinkaan! Salty caramel -macaronia tuli maistettua ja alkuviikosta Pariisiin suuntautuvalla reissullamme lähdemme takuulla metsästämään macaroneja!
Laduree

Pääasiassa reissulla söimme päivisin jotain pientä joko pubissa tai kahvilassa ja iltaisin kokkailimme jotakin hotellilla. Viimeisenä reissupäivänä päätimme kuitenkin suunnata lounaalla Canary Wharfissa sijaitsevaan Jamie Oliverin Jamie´s Italian ravintolaan. Menimme ilman pöytävarausta sisään heti ravintolan auetessa ja puolen tunnin päästä koko ravintola oli täynnä. Ilmapiiri oli mukava, ruoka (alkupalat, pääruoka ja jälkiruoka) erinomaisia ja palvelu oivaa. Ipanakin tavoilleen epätyypillisesti viihtyi ja ruokailun loppuaikana päätti jopa kiltisti ottaa nokoset ratttaissaan, mikä kruunasi reissun! Paitsi, että ruoka ja kokemus olivat hyvät niin ravintola oli myöskin varsin kohtuuhintainen :)

Disney Store!
Shoppailua emme reissuilla juurikaan harrasta, pois lukien Jenkkilä ja ilmeisimmin myös Lontoo. Disney-kaupassa oli pakko käydä ja mukaan tarttui pikkuipanalle Frozenista tuttu Anna-nukke. Samoin Victoria´s Secretin liike oli must visit, mutta ehdottomasti paras kauppa koko kaupungissa oli Regent Streetilla sijaitseva monikerroksinen Hamley´sin lelukauppa, jossa legoista koottu kuningasperhe vilkutteli ja työntekijät leikkivät minkä ehtivät. T intoutui hankkimaan ties mitä taikurin välineistöä, Wiin jäädessä tällä kertaa nuolemaan näppejään.  Wiille
@ Hamley´s
kuitenkin hankittiin vaatteita Marks&Spencerin lastenvaateosastolta ja täytyy sanoa, että siinä olivat hinta-/laatusuhteeltaan aivan ylivoimaisesti parhaat lastenvaatteet mihin olen törmännyt!

Muuten meillä ei ollut Lontoon suhteen suuria suunnitelmia, musikaali - Oopperan kummitus tai Leijonakuningas - olisi houkutellut, mutta ipanan kera siitä oli turha haaveilla. Niinpä kiertelimme mukavassa helmikuisen keväisessä säässä ympäriinsä ihastelemassa ilmapiiriä ja katselemassa nähtävyyksiä. Kierreltyä tuli niin sohossa kuin china townissa ja katsastamassa kävimme mm. Tower bridgen, Buckinghamin palatsin, luonnonhistoriallisen museon ja British museumin. Lontoo on muuten siitä mukava kohde, että suuri osa museoista on paitsi huippuluokkaa myös aivan ilmaisia :)

Big Ben
Viiden päivän Lontoon visiitti oli mukava irtiotto arjesta ja ipanan kanssa reissatessa varsin sopivan pituinen reissu. Keveiden matkarattaiden kanssa kulkeminen oli pääasiassa helppoa, metroasemilla oli melko hyvin hissejä ja lapset yleensä huomioitiin hyvin. Jonkin verran tosin rattaita tuli myös kannettua portaissa. Kaupassa lastenruokavalikoimat olivat hyvät, joten Lontoo ei pienen lapsen kanssa ruuhkaisuudestaan huolimatta ollut yhtään hassumpi käyntikohde.