tiistai 23. elokuuta 2016

Paluu Samokselle

Kroatian kesäkuinen reissu oli monella tapaa mukava ja olin ilahtunut etenkin päästyäni visiitille Splitiin. Silti reissusta jäi hieman hampaankoloon, koska ihan kaikki ei sujunut kuten piti (mm. ilmastointi, uima-altaat jne.). Siispä heräsi ajatus siitä josko vielä lähdettäisiin toista kertaa samalle kesälle reissuun oman perheen kesken.

Kohde-, hinta- ja aikatauluvertailujen perusteella kohteeksi valikoitui Kreikan Samos, jossa olen aiemmin käynytkin. Rakastan Kreikkaa ja Tuomas ei ollut vielä Kreikassa käynyt, joten sikäli kohdevalinta tuntui hyvältä. Lisäksi Samokselle lentoajat olivat kohtuulliset, minkä koen tärkeäksi pienten lasten kanssa (jos lapset suhtautuisivat suopeasti esimerkiksi herätyksiin kesken unien lentokoneen laskeutuessa niin tällä ei niin olisi väliä...). Myöskin all inclusiven sai kohtuulliseen hintaan.

Samos on Egeanmerellä sijaitseva rauhallinen pieni saari. Menoa ja meininkiä ei juuri löydy, mutta kauniita maisemia, pieniä maalaiskyliä, viehättäviä pikkukaupunkeja, ihanaa kreikkalaista ruokaa, auringonpaistetta ja rantaa riittää. Oikein kiva perhekohde siis. Matkustimme Finnmatkojen kautta Samoksen Pythagorioniin ja majoituimme hotelli Hydrele Beachiin, joka sijaitsi aivan lentokentän vieressä.

Hotelli oli oikein kiva! Ystävällinen henkilökunta ja isohko huone, joka oli oikeastaan jaettavissa kahdeksi pieneksi makkariksi. Huoneessa oli myös minikeittiö. Tehokas ilmastointi oli aivan elinehto yli 30 asteen jatkuvassa paahteessa.  Huoneemme sijaitsi maatasolla, joka helpotti rattaiden kanssa liikkumista. Pieni leikkikenttä sijaitsi aivan huoneemme vieressä (josta V löysi reissun aikana joltain unohtuneen kauhtuneen kännykkäkotelon ja vaali tätä suurta aarrettaan "puhelimeni"). Tien toisella puolen sijaitsi ravintola, jossa päivän ateriat tarjottiin sekä sievä kivikkoranta, jossa lapset tykkäsivät istuskella kiviä tutkiskellen. Varsinaisen hotellin päärakennuksen sisäpihalla oli uima-allas, lastenallas sekä allasbaari ja auringonottotilat. Uima-altaalla käytiin lähes päivittäin ja I olikin varsinainen vesipeto huolimatta siitä, että lämmittämätön altaiden vesi oli varsin kylmää. V myös pulahteli, mutta arasteli hieman kylmää vettä sekä ongelmaksi asti altaisiin hukuttautuneita ötököitä, joita hotellin henkilökunta yritti siivilöidä pois vedestä. Hotellissa oli myös järjestettynä kaikenlaista ohjelmaa, mutta näihin emme tällä kertaa osallistuneet.

Reissulla päivät rytmittyivät paljolti aterioiden kautta. Tiettyyn kellon aikaan aamiainen, lounas ja päivällinen. Tarjolla oli myös tiettyinä aikoina välipalaa sekä jäätelöä - tosin vain lapsille. All inclusive oli meille ensimmäinen laatuaan, koska reissussa nautimme ulkonasyömisestä ja olemme tavallisesti hyvin liikkuvaisia, joten all inclusive sitoisi liikaa hotellille. Täytyy todeta, että lasten kanssa tämä vaihtoehto oli kuitenkin aivan ihana. Ruokaa ei tarvinut odottaa, jolloin kukaan ei ehtinyt vetää hernettä nenään siitä kun kestää. Ruoka oli todella hyvää (seisova pöytä, vaihtuva tarjonta) ja sitä sai syödä kuinka paljon tahtoi. Lisäksi usein esimerkiksi aamiaisella toimimme siten, että T kävi ensin syömässä yksin ja tulin lasten kanssa paikalle hieman myöhemmin, jolloin T auttoi lapsia syömisessä.

Pythagorion
Muutamana päivänä poikkesimme taksilla Pythagorionin kaupungissa (5 €/suunta). Kävellenkin pääsee, mutta polttavassa päivän pahteessa, ilman kunnollisia jalkakäytäviä kahden pienen lapsen kanssa lähes puolen tunnin kävelymatka / suunta ei houkuttanut. Meillä ei myöskään ollut mukana kuin yhdet matkarattaat, koska kaksien kanssa kulkeminen olisi ollut todella vaivalloista, joten ainoastaan kantoreppu lisänä. Pythagorionin kaupunki on varsin pieni, mutta hyvin sievä. Rantakadulla on paljon mukavia ravintoloita, joista katsella merinäkymää. Rannalle johtavan kadun varrelta saattoi myös ostaa esimerkiksi vaatteita tai pieniä tuliaisia.

Kokkari
Yhdeksi päiväksi vuokrasimme auton (40€) turvaistuinten kera, jolla kiersimme hieman saarta vieraillen Karlovassissa, Kokkarissa ja Samos townissa. Karlovassi on lähes 7000 asukkaan kaupunki eli Samoksen mittakaavassa suuri kaupunki :) Piipahdettiin lyhyesti ostoksilla ja pyörittiin keskustassa sekä V:n toiveesta käytiin "ruskealla läskillä". Kokkari puolestaan on pikkuruinen ja valtavan kaunis noin tuhannen asukkaan kylä, josta ovat monet postikorttikuvat Samoksesta. Kokkarissa käytiin lähinnä ihastelemassa maisemaa. Ennen hotellille paluuta pyörähdettiin vielä Samos townissa kahvilassa ja kaupoilla sekä leikkipuistossa.

@ Karlovassi


Pigeon Island
Yhdelle retkelle päätimme myös uskaltautua ja suuntasimme lautalla Turkin puolelle Kusadasiin. Kusadasissa itse olen käynyt, mutta halusin, että T pääsee samalla reissulla kokemaan myös kulttuurishokkina Turkin. Kusadasin vieressä on valtavan upea Efesoksen muinainen kaupunki, jossa olen myös aiemmin käynyt, mutta hylkäsimme sen vaihtoehtona paahtavan kuuman keskipäivän vuoksi. Lasten kanssa reissu olisi ollut liian raskas, varsinkaan kun Efesoksessa ei ole juurikaan varjoa tarjolla. Lauttamatka sujui hyvin ja Turkin puolella jonotimme passin tarkastukseen sekä satamaveron maksuun. Passit kerättiin reissun ajaksi satamassa pois. Heti satamaan saavuttuamme oli selvää, että olemme Turkissa. Ihmiset olivat aivan innoissaan lapsista, etenkin I:stä, joka vaikutti huomiosta vaivaantuneelta. Kontaktinottoa tuli joka suunnalta. Kävimme ensin syömässä ja juomassa rauhassa. Alun perin ajatuksenamme oli ollut ottaa taksi paikalliseen vesipuistoon, mutta suunnitelman hylkäsimme, koska en ollut lähtiessämme hotellilta löytänyt I:n uikkaria (olin ripustanut sen kuivumaan seinälampun päälle). Uusi suunnitelmamme oli siis lähinnä hengailla, kiertää basaarissa ja vanhassa kaupungissa sekä pyörähtää Pigeon islandilla.

Kusadasi on varsin mukava Turkin kaupunki, olen käynyt useassa. Kävelykeskusta kauppoineen ja kahviloineen on eloisa ja viihtyisä, basaari siisti. Kaupungissa on myös rantoja ja Efesoksen lisäksi kaupungista voi tehdä päiväretken myös upeille Pamukkalen kalkkikivipenkereille. Suuntasimme alkajaisiksi basaariin ja T:lle iski vastaan kasvoja turkkilainen myyntihenkisyys. Pari paitaa tarttuikin heti matkaan, eivät niin edullisia kuin olisin ajatellut T kun ei tykkää tinkimiskulttuurista yhtään (jälkikäteen nämä ovat olleet ihan T:n suosikkipaitoja, joten siinä mielessä onnistunut ostos!). Myyntikulttuuri oli kuitenkin liikaa ja suuntasimme pian kävelykeskustan puolelle hieman rauhaisampaan ympäristöön. Samalla päätin käydä nostamassa automaatilta lisää rahaa, koska käteinen oli melko vähissä. Kortti ei toiminut. Eikä luottokorttikaan. Ei myöskään toisella automaatilla. T:n kortteja ei ollut edes mukana. Siispä rajoitetulla budjetilla loppupäivä ja shoppailut sikseen! Jälkikäteen tajusin, että olin Suomessa asettanut korteille maarauksen turvallisuussyistä eli niitä sai käyttää ainoastaan Suomessa - enkä ollut tätä muistanut muuttaa lähtiessämme reissuun.

Päivä kului siis kaupungilla kierrellen, leikkipuistossa sekä kahvilassa istuskellen. T:lle tämä oli selvästi riittävästi, hän totesikin, että tämä oli hänen ensimmäinen ja myös viimeinen kertansa Turkissa.

Samos town
Viimeisenä lomapäivänä alkoivat lasten ruuat (joita meillä oli mukana all inclusiven lisäksi) olla lopussa, joten jouduin ostamaan purkin hotellin vieressä olevasta pikkukaupasta. Suolainen hinta 2,8€/iso purkki, selvästi kalliimpaa kuin Suomessa siis. Vaippoja tarvitsi myös ostaa, niitä myytiin minipakkauksessa ja tässäkin hinta oli huomattava. Näillä kuitenkin selvittiin kotiin asti.



Kokkari
Kokonaisuutena reissu oli onnistunut, T:lle kaksi uutta maata ja itselleni vanhat tutut kohteet. Tytöt tykkäsivät myös, I:n lempipuuhaa oli värkätä rannalla kivien parissa sekä polskia uima-altaalla kun taas V:lle erityisen tärkeä oli pinkki ranneke, jolla sai jätskiä. Moinen oli niin tärkeä, että V muistaa Kreikan reissun vieläkin, melkein vuosi reissun jälkeen, vaikka oli reissussa pari kuukautta yli 2 vuotias.