tiistai 21. tammikuuta 2014

Amsterdam & Bryssel



Dam, Dam, Amsterdam...

Joulu”loma” alkoi mukavasti 15 tuntisilla työpäivillä, joten hetken irtiottokin oli saatava ennen paluuta face-to-face kouluarkeen. Tunnetusti opettajien joululoma on tuskallista aikaa matkustamisen suhteen: kaikki on hyvin varattua ja/tai hyvin kallista! Lopulta pitkällisen etsinnän jälkeen kävi tuuri: suorat lennot KLM:llä edestakaisin ja 4 tähden hotelli Zaandamin keskustasta 3 yöksi (juna-aseman vieressä, junalla 12 min Amsterdamin keskustaan) alle 300 €/naama. Pelkillä käsimatkatavaroilla, mutta mitäpä sitä lyhyelle reissulle enempää raahaamaankaan. Joululahjaongelma paremmalle puoliskolle hoidettu! Plussaa myös siitä, että KLM:llä saa ennen raskausviikkoa 36 lennellä vapaasti ilman mitään lääkärin lippulappusia.

Torstai-iltana suuntasimme kohti Amsterdamia. Pakko muuten kehua KLM:ää, kasvisvaihtoehdon sai valita ruuaksi ilman maksuja ja ruuat olivat kaiken lisäksi varsin jees! Amsterdamin kenttä, Schiphol, joka sijaitsee 5 metriä merenpinnan alapuolella on aivan valtava! Kenttä tuntuu vain jatkuvan, jatkuvan ja jatkuvan... Kentältä pääsee kätevästi eteenpäin, pääsimme suoraan kentän juna-asemalta Zaandamin keskustaan noin 5 euron hintaan, matkaa taitettiin noin  15-20 minuuttia.

Zaandamissa hotellimme (Zaandam Inn) löytäminen osoittautui helpoksi: se todellakin on aivan juna-aseman vieressä. Zaandam vaikutti ihan viehättävältä pikkukylältä, toisella puolen asemaa kanava halkoi maisemaa ja hassunnäköiset talot vihreän erisävyissä seurasivat toisiaan. Heti aseman toiselta puolelta alkoi myös jonkinlainen kauppakuja, jolta löytyi mm. Primark ja mukava aamiaiskuppila sekä ruokakauppa. Hotellikin osoittautui passeliksi. Loistava sijainti, mukava henkilökunta, hyvät huoneet.  Äänieristys tosin oli tehoton, onneksemme ainoastaan yhtenä yönä koko kerroksessamme taisi edes olla muita ihmisiä. Liikenteen äänet sen sijaan eivät huoneeseen kuuluneet. Tosin raideliikennettä lukuun ottamatta ei hotellin vieressä ihmeempää liikehdintää ollutkaan.

Zaandamin asemalta Amsterdamin keskustaan pääsee junalla 12 minuutissa, hintaa tulee 2,50 €/naama. Amsterdamissa ensimmäisen päivämme käytimme ylipäätään harhailuun pitkin poikin kaupunkia. Kaupunki on arkkitehtuurisesti aivan mielettömän viehättävä! Lukuisia kapeita kanavia, niitä ympäröivät toinen toistaan kapeammat vierivieressä sijaitsevat eri väriset talot. Valtavat väriloistokkaat kukkatorit, nokikanat, lokit ja joutsenet kanavissa ihmettelemässä asuntolaivoja. Keskustan viehättävyyttä lisäsi ehdottomasti se tosiasia, että autolla ei moneenkaan paikkaan ollut asiaa, vaan ihmiset liikkuivat pääasiassa jalan tai pyörällä. Keskusta on kompakti, joten jalan pääseekin hyvin paikasta toiseen ja jos väsymys yllättävää voi kuitenkin hypätä ratikkaan. 

Amsterdamissa oli vielä pystyssä perinteinen joulutori. Pieniä suloisia mökkejä, joissa tarjoiltiin kuumaa kaakaota sekä glühweinia, suklaisia työkaluja, erilaisia toffeeherkkuja, karamelliomenoita, leivoksia, käsinmaalattuja joulupalloja, käsitöitä, suklaapäällysteisiä hedelmävartaita ja ties mitä ihanuuksia (mansikkasuklaavarras oli aivan pop!). Eri maat olivat myös edustettuina omine mökkeineen: Italia juustoinen, Venäjä maatuskoineen, Suomi poroineen ja niin edelleen. Tunnelma katossa, vaikka lumi loisti poissaolollaan ja lämpötila oli melkein + 10 astetta.

Hetkellisen sadekuuron yllättäessä suuntasimme kanavaristeilylle katsomaan kaupunkia vesiperspektiivistä. Samalla opimme paljon uutta niin kaupungin historiasta, arjesta kuin arkkitehtuuristakin. Kaupunkilaiset ovat mm. nimenneet mielestään kaupungin rumimman talon nimellä ”iron toilet”. Kaupungissa on melkoinen asunto-ongelma, joten osa ihmisistä on ratkaissut ongelman muuttamalla paattiin asumaan. Lisäksi kaupungin talot ovat niin hurjan kapeita, että isojen huonekalujen muutot hoidetaan usein ikkunan kautta ovien sijaan. Kaupunki on täynnä pieniä viehättäviä kahviloita, mutta niiden lisäksi myös ”coffeehouseja”, joiden habitus ja tuoksu poikkeaa merkittävästi totutusta ja joista saa jotain vahvempaakin.

Pyörimme keskustaa ristiin rastiin lähinnä maisemia ihaillen ja näyteikkunoita katsellen. Lisäksi missä sitä olisikaan parempi paikka kiinnittää lemmenlukko kuin kanavien kaupungissa? Poikkesimme välillä hengähtämässä kahvilla (amsterdamilainen kaakao on muuten hyvää) ja syömässä kävimme italialaisessa ravintolassa. Hintataso Amsterdamissa ei varsinaisesti ole erityisen edullinen, mutta kylläkin Suomen hintoja mukavampi. Tarjonta myös on huomattavasti laajempaa.

Seuraavan päivän käytimme päiväreissuun Brysselissä. Matka junalla vei kolmisen tuntia ja hintaa tuli noin 25 euroa/suunta. Bryssel yllätti todella positiivisesti! Mielikuvat kankeasta EU-byrokratia kaupungista karisivat heti keskustaan astuessa: viehättäviä joulutoreja, osaavia katusoittajia, kaunista arkkitehtuuria etenkin Grand Placella, jota ympäröivät rakennukset edustavat barokin eri tyylisuuntia. Brysselin keskusta on kuitenkin hyvin pieni ja nähtävää vähän, joten päiväreissukohteeksi aivan bueno paikka! Aika kului joutuisasti liikkeiden näyteikkunoita katsellessa. Missään ei ole varmaan yhtä paljon toinen toistaan herkullisemman näköisiä suklaakauppoja, joiden näyteikkunat notkuivat suklaapäällysteisiä mansikoita sekä suklaasuihkulähteitä. Näimme myös olutkaupan, jossa kaupan oli 250 erilaista belgialaista olutta. Jostain syystä belgialaiset ovat myös innostuneet  ranskanperunoista ja niitä olikin saatavana joka kadun kulmasta. Ranskalaisten testaamisen päätimme jättää toiselle kertaa, mutta sen sijaan testasimme toista paikallista herkkua, belgialaista vohvelia belgialaisella suklaalla, nam!
 
Belgia on kuuluisa pienestä pissaavasta miehestään eli Manneken Pis:sta. On hämmentävää todellisuudessa nähdä kuinka pieni tuo hassuihin vaatteisiin säännöllisesti puettava pissapoika todella onkaan, jotakuinkin 50 cm. Ja kuinka absurdia, että koko maa on kuuluisa tästä. Manneken Pis:n muuten löytää kaikista helpoiten bongaamalla valtaisan aasialaisturistiryppään...
Ennen lähtöämme poikkesimme vielä syömässä Hard Rock Cafessa ja hakemassa samalla T:lle matkamuistolasin. Brysselistä jäi kaikkiaan varsin positiivinen kuva ja sieltä on lyhyt matka matkustaa muualle Belgiaan tai naapurimaihin. Itse Brysselissä nähtävää tuskin kuitenkaan riittäisi pidemmäksi aikaa.
 
Amsterdamissa meillä oli aikaa vielä koko sunnuntaipäivä. Tukevan aamiaisen jälkeen (T kokeili ensimmäistä kertaa elämässäämn englantilaista aamiaista) suuntasimme Asterdam Dungeoniin kuulemaan ja kokemaan muinaisen Amsterdamin kauhuja. Lapsille ja lapsenmielisille, aikuisille voi olla liiankin teatteria, mutta mielestäni yleissivistyksen kannalta Dungeon on tunnettava. Dungeonista siirryimme tutustumaan Madame Tussaudin vahakabinettiin, jota tähdittivät näyttelijät, muusikot, taiteilijat, poliitikot sekä urheilijat. Suosikkeinani Salvador Dali ja Anne Frank, tyttö, joka aikoinaan antoi kasvot juutalaisvainoille.

Iltapäivällä poikkesimme vielä syömässä ja hoitamassa tuliaisostokset ennen siirtymistä lentokentälle (Amsterdamin lentokentällä on Victorias Secretin liike!). Kaikkiaan kiva reissu, mukava muutaman päivän pakomatka arjesta lyhyen lentomatkan päässä :)