torstai 28. kesäkuuta 2012

Bang Bang Bangkok

Ei mitään käsitystä miten tämä teksti pomppasi tänne, mutta ei se mitään. Thaimaassa tosiaan olin kesäkuussa ja kiitos denguekuumeen takaisin ei ole muutamiin vuosiin asiaa laisinkaan :)

Air Asia Thailla siirryttiin sitten Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin, jossa muuten lämpötila ei laske ikinä alle 28. Hotelli oli varattu netistä etukäteen (Royal view resort) ja otimme kentältä taksin perille. Kentältä pois lähtiessä piti maksaa joku tietulli 25 THB ja matkan hinnaksi tuli jotakuinkin 250 THB.

Hotelli osoittautui kivaksi. Perus kolmen tähden hotelli aamiaisella ja ilmaisella Internet-yhteydellä. Siisti ja nätti paikka, sijainti ok, kävelymatkan päässä ilmajunan pysäkistä ja ostosmahdollisuudet nurkan takana. Ihanat isot pehmeät sängyt! Phuketissa sängyt olivat valtavan paksuista patjoista huolimatta kivikovia ja ehdin jo ajatella tämän olevan trendi koko Aasiassa, sillä samoin oli tilanne Beijingissä 2005, mutta Bangkok teki onneksi poikkeuksen.

Bangkok on valtava. Kuuma, saasteinen, totaalisen kaoottinen ja levittäytyy ympäriinsä kuin mikäkin syöpä. Kaupungista on vaikeaa saada otetta, kaoottinen massa vain leviää hallitsemattomana joka suuntaan. Silti paikassa on jotain aivan valtavan charmanttia. Se ei ole nätti tai siisti. Se ei ole rentouttava. Mutta se on todellakin Jotain.

Käveleminen Bangkokissa on itseasiassa kohtuullisen rasittavaa. Tien ylitys on suuri operaatio useimmiten ja liikkuminen hyvin hidasta, mikäli yrittää tienylitystä liikennevalojen vartioimassa risteyksessä (enkä menisi takuuseen senkään turvallisuudesta). Ilmajunalla pääsee eteenpäin melkoisen kivuttomasti, samoin jokilaivoja voi hyödyntää. Tuktukit ja taksit eivät paljoa maksa, joten päädyimme pääasiassa ajelemaan paikasta toiseen tuktuk-kyydillä. Hengissä ollaan yhä, vaikka ajeltiin kesken pahinta ruuhka-aikaa vastaantulijoiden kaistaa pitkin kuskin samalla tuprutellessa tupakkaa ja naukkaillessa taskumatista. Välillä setä toki muisti kääntyä kokonaan selkä menosuuntaan ja selostaa kartan avulla missä sitä ollaankaan menossa...

Bangkokissa pääasiassa suunnittelimme shoppailevamme ja kävimmekin suuressa ja hienossa MBK-ostoskeskuksessa ja hotellin läheisessä Central-ostoskeskuksessa. Tavaraa on järkyttävät määrät, mutta monet kaupat ovat kuin kopioita toisistaan. Lopulta emme edes kummoisesti mitään ostelleet, kengissä koot riittivät kyllä aina 39 asti, mutta todellinen koko olikin sitten selvästi pienempi kuin mihin länsimaissa on totuttu. Alusvaatteissa kaikki päättyi maksimissaan b-kuppiin ja ihonhoitotuotteista sai suurennuslasin avulla tutkia, ettei se vain  vaalenna. Siispä Hard Rock cafesta perinteisesti siskolle lasi tuliaisiksi ja muuten ostokset taisivat jäädä yhteen hameeseen, pariin dvd-elokuvaan ja pariin meikkituotteeseen.

Kun kerran Bangkokissa oltiin niin päätettiin myös mennä pienelle jokiristeilylle ja nähtävyyksiä ihmettelemään. Joelta käsin kaupunki näyttäytyi huomattavasti kivemmassa valossa kuin keskeltä liikennettä :) The Grand Palace oli muuten hieno.

Kotimatka alkoi aikaisin torstai-aamuna. Lentokentällä tehtiin viime hetken tuliaisosostokset töihin (suklaaseen dipattua kuivattua ananasta ja muuta mukavaa) ja tuskallisen pitkä kotimatka Finskillä alkoi. Ja kuume nousi.

Koko paluumatkan olinkin sitten hillittömässä kuumeessa, mikä sikälikin oli ihmeellistä, että viimeksi olen kuumessa ollut joskus ala-asteella. Seuraavalle päivälle varasin sitten ajan työterveyteen välttääkseni ihastuttavan iltavuoron. Parhaimmillaan kuume huiteli 40 asteessa. Lääkärisetä otti verikokeet sekä nielu-ja nenänäytteet, eikä missään näkynyt yhtikäs mitään, edes valkosolut ei olleet koholla. Pari päivää saikkua ja kotiin. Lauantaina sitten en enää ollut kuumeessa, mutta heräsin neljältä aamulla siihen, että luulin kuolevani kivusta. Ja olen sentään aina kuvitellut omaavani erinomaisen kivunsietokyvyn. Tuntui kuin jokainen lihas olisi vähintäänkin tulessa. Niveliä kolotti, päätä särki silmien takaa ja kurkkua kuumotti. Buranaa poskeen ja seuraavana päivänä töihin. Kivut vaan sen kun jatkuivat, mutta tiistaiaamuna herätessäni meinasin saada slaagin katsottuani peiliin ja todettuani lihoneeni ainakin 10 kg yhdessä yössä. Lähempi tarkastelu osoitti, että käteni olkapäistä asti sekä jalkani olivat aivan tulipunaiset ja totaalisen turvoksissa. Esimiehen käskystä uudestaan työterveyteen. Tällä kertaa työterveystäti oli sitä mieltä, että vahva epäily denguekuumeesta... Niinpä otettiin verikoe, jonka tuloksia ei ole vielä tähän mennessä saatu. Oireet sopivat denguekuumeeseen hyvin, riski siihen turistialueilla Kaakkois-Aasiassa ei ole korkea, mutta olemassa. Ja jalat ja kädet olivat reissun jäljiltä hyttysen puremilla. Jotain lohdullista jos tästä kaikesta hakee niin muhun sattuu aivan yhtä paljon olisin sitten töissä tai kotona ja potentiaalisesti tähän ei voi kuolla kukaan muu kuin minä. Sovittiin jo (ex)-esimiehen kanssa siitäkin millaiset hautajaiset haluan, mikäli huonosti käy. Saan suuren viikinkilaivan, joka sytytetään palamaan ja työnnetään vesille. Kaikki pukeutuvat vaaleanpunaiseen ja laulavat "Oli kerran orava". Näin.

Nyt ei ole enää ollut kuumetta aikoihin, mutta lihaskivut jatkuvat kovina. Tänään kivut säteilivät hampaisiin, mikä muuten oli vielä huomattavasti sietämättömämpää. Panadolia saan syödä 4 g/päivä, mikä ei aivan riitä. Buranaa en saa enää syödä lääkärin epäiltyä minun olevan sille allerginen ja aspiriini on pannassa verenvuotoriskin vuoksi. Mikään muu kuin appelsiini ei edelleenkään pysy täysin alhaalla. Tänään illlalla piti olla lähtö subarktisen ekologian kenttäkurssille Kilpisjärvelle, jonne hain vaatimattomat 6 kertaa. Vihdoin kulttuurimaantieteilijäkin kelpasi biologien seuraan ja nyt en voi lähteä. 10+ kilometriä vaativassa tunturimaastossa tuntikausien matkan päässä lähimmästä sairaalasta - ehei tässä tilanteessa. Siispä otin äkkilähdön Turkin Alanyaan tiistaille. Tosin matkan varatessani kuvittelin olevani nyt jo ihan ok, mutta ainakaan siellä ei tarvitse urheilla jos ei tahdo tai kykene. Ja siellä on lämmintä. Ja voisin toivottavasti tehdä gradun loppuun ja valmistua joskus. Saahan sitä haaveilla.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Bye bye Phuket!

Viimeinen aamu Phuketissa, iltapäivällä suunnaksi kuuma ja ruuhkainen Bangkok :)

Säät paranivat onneksi loppua kohden ja aurinkokin alkoi paistaa täydellä teholla, joten ei sitä ihan valkoiseksi tarvinutkaan jäädä :) Mistä tulikin mieleeni, että teki mieli hamstrata täältä kaikenmoisia ihovoiteita, kun ovat edullisia, mutta paikalliset haluavat olla mahdollisimman vaaleita, joten hyvin suuri osa aineista on sellaisia, jotka vaalentavat ihoa o.O

Käytiin mutsin kanssa saarikierroksella Phuketin ympäri perjantaina :) Säät suosivat ja suunnattiin ensin näköalapaikalle (Kata viewpoint) ihmettelemään maisemia, jonka jälkeen vuorossa oli The Big Buddha. Valtavan kokoinen (marmorinen?) Buddha-patsas kukkulalla, jossa oli mahdollisuus maksua vastaan myös raapustaa nimensä marmorinpalalle, joka tulisi ilmeisesti sinne seinälle ja sitten kai Buddhalta saisi hyvää tuuria tai jotain mitä lie. No, mulla on hyvä tuuri enivei, joten jätettiin väliin. Ylhäältä kukkulalta katseltiin sitten huvittuneina alas, jossa villiapina kävi kähmimässä kojusta nipun banaaneja :D

Päivän aikana käytiin myös ihastelemassa Chalong-temppeliä ja vierailtiin hunaja- sekä cashewpähkinätehtaassa ja korutehtaassa. En yleensä pätkääkään tykkää näistä kaupallisista tauoista (paitsi mitä nyt Grenadan suklaatehdas oli bueno...), mutta cashwpähkinätehdas oli jees. Kaikkea sai maistaa, joten jos osti jotain tiesi mitä sai. Tuliaisiksi lähtikin niin kuivahedelmiä kuin suklaa- ja hunajapäällysteisiä casheweja. Päivän lopuksi suunnattiin vielä Phuket towniin isoille markkinoille :) Piti ostaa mekko, mulla kun niitä ei vielä muka tarpeeksi ole.

Aasiassa on ihon vaalentamisen lisäksi trendinä hiusten suoristaminen (hauskaa sinänsä, en ole kyllä koskaan yhdelläkään aasialaisella edes tainnut nähdä kiharoita), joten päätin kokeilla silkkisuoristusta, Suomessa kun sellainen maksaa maltaita (outo sanonta btw, ei kai maltaat ole kovin hintavia?) ja kokemusta ei ole laittamisesta yhtä paljon. Kampaajalle mars siis ja 5 tunnin käsitely, jonka aikana vuorotellen läträttiin hiuksiin aineita, pestiin ja suoristettiin. Lopputuloksena siis nimenmukaisesti suorat hiukset (tosin taipuvat itseasiassa aika nätisti enivei).Suoristuksen pitäisi olla pysyvää laatua, tosin toki hius kasvaa edelleen luonnonkiharaa. Kolmeen päivään ei sa kastella tai laittaa kiinni, sen jälkeen voi elää normaalisti. Samalla sitten otin manikyyrin, pedikyyrin ja ripsienpidennykset kun edullisesti kerran sai :)

Muuten ollaan otettu aurinkoa hotellin altaalla ja Patongin rannalla, joka on mukavan hienohiekkainen. Aallot on kovia, joka päivä on rannassa liehuneet punaiset liput varoittamassa menemästä uimaan. Ruoka on ollut ihan jees, ainoana ärsytyksenä se, että kaikkeen pyritään tunkemaan liha/kana/kala mukaan ilman, että siitä mainitaan mitään annoksessa. Tilasinpa ananasriisin, joka menun mukaan sisälsi riisiä, ananasta, currya, cashewpähkinää, sipulia ja tomaattia niin siinä sitten olikin jättikokoisia katkarapuja mukana ja niitä ei sitten nähty lainkaan olennaiseksi mainita listassa...

ja kuvia...











Eilen illalla kokeiltiin myös tuktuk-kyytiä kun käytiin Aksulle hakemassa tuliaisiksi Hard Rock cafen hurricane -lasi :) Illalla sitten suunnistin kävelylle ja kävin myös rannalla katsomassa jalkapallopeliä Englanti-Ranska isolta screeniltä. Tässä taitaakin olla tämän kertainen Phuketin reissu, ensikerralla sitten enemmän, nyt pakkaamaan...

perjantai 8. kesäkuuta 2012

LomaLomaLoma...!!! Suuntana Aasia :)

Töistä aivan hillittömän kaaoksen siivittämänä ansaitulle kesälomalle suuntana Thaimaa!

Mutsin kanssa siis lähdettiin sunnuntaina Helsingistä matkaan, Finnairilla suora lento Bangkokiin (lentoaika reilut 9 h), josta jatkettiin muutaman tunnin kenttäsäädön jälkeen AirAsialla Thaimaan suosituimmalle lomasaarelle, Phuketille.

Thaimaassa on keväästä syksyyn sadekausi, mikä useimmiten tarkoittaa sitä, että jossain vaiheessa päivää saattaa tulla nopea ja rankka sadekuuro. Lämpötila pysyttelee kuitenkin Phuketin tienoilla noin + 30 asteessa ympäri vuoden. Karibian sadekauden ja Trinidadin rankat tunnin mittaiset päiväsateet sekä Grenadan ja Curacaon viiden minuutin sadepätkät muutamana päivänä kokeneena ei off-seasonina matkaan lähteminen huolettanut lainkaan. Muutenkin turistikohteisiin suunnatessa suosin ensisijaisesti muuta kuin turistisesonkia, ensinnäkin hinnat laskevat selvästi ja toisekseen paikat ovat useimmiten huomattavasti miellyttävämpiä vähemmällä kansoituksella.

Euro on tällä hetkellä melkoisen heikko ja Suomessa yhdellä eurolla sai matkaan lähtiessäni noin 37-38 bahtia (THB). Phuketissa tänään eurolla saa 39,25 THB. Hintataso onneksi on melko alhainen suomalaiseen totuttuna. Kentältä suuntasimme minibussilla (300 THB/naama) hotellillemme Patong Premier Resort:iin, joka sijaitsee Phuketin vilkkaimman rannan, Patong beachin kupeessa. Liikenne on vasemmanpuoleista ja aika kamalaa. Onneksi täällä on yksisuuntaisia katuja, niin on edes joskus toivoa tien yli pääsemisestä.

Hotelli osoittautui varsin mukavaksi. Siisti ja tilava huone (jääkaappi!), ilmainen langaton netti, sievä uima-allasalue ulkona, minikokoinen fitnesscenter ja mukava pieni ravintola. Matkaa rantaan noin 600 metriä ja "keskustan huvituksiin" alle kilometri. Öisin on kuitenkin ihan hiljaista ja rauhallista. Hinnaksi muodostui 22 €/yö yhteensä kahdelta, joten ei mitään valittamista.

Turisteja täällä on varsin vähän, paikallisia näkyy huomattavan paljon enemmän, mutta niinhän se oli tarkoituskin :) Iltaisin tosin ladyboy-katu ties minkä palveluiden tarjoajana vetää sen verran sankat joukot populaa paikalle, että hyvä kun tungoksessa eteenpäin pääsee. Ehkä suurin osa turisteista sitten nukkuukin päivät? Sadekausi on täällä kyllä näkynyt - aurinko on pilkahtanut muutaman minuutin verran ehkä yhteensä kahtena päivänä, eikä toivoakaan siitä, että saisin hankkiuduttua eroon Sloveniassa vahingossa hankkimastani viehättävästä verkkosukkahousurusketuksesta. No, eipä kyllä kulu aurinkorasvaakaan tai tule aurinkoihottumaa! Sadetta on saatu joka päivä ja paljon. Muutamana päivänä ihan kuuroluonteisesti (tosin useita kuuroja) ja parina päivänä on satanut kaatamalla koko päivän, niin että on saanut tulvaa vartoilla. Lämmintä on kuitenkin, eikä laisinkaan tukala olo, kun ilmassa on runsaasti happea. Toisaalta, tässä on myös se hyvä puoli, että 2,5 vuotta tekeillä ollut graduni on nyt loman aikana tähän mennessä edennyt 47 sivua - enkä tiedä onko kyse siitä, että kaikki itsekritiikki on joutanut romukoppaan, mutta ainakin toistaiseksi kuvittelen tekstin olevan myös varsin laadukasta. Kunpa voisikin soittaa töihin, että tulenkin takaisin vasta sitten kun gradu on valmis, kun nyt vaihteeksi tekeminen sujuu...

Päivät ovat tähän mennessä kuluneet altaalla samalla gradua naputellen, thairuokaa syöden (paistettu ananasriisi cashewpähkinöiden ja tomaatin kera oli eri hyvää!) ja Patongin ympäristössä pyörien. Eilen illalla käytiin kokeilemassa thaihierontaa (n. 5 €/h) ja sattui muuten aivan saakelisti! Mutsi tosin oli aivan innoissaan ja aikoo mennä monta kertaa uudestaankin, itse vähän epäilen, että mulle riitti. Sen sijaan manikyyriä tai jotain voisi kokeilla. Hiusten värjäys takaisin kirkkaanpunaiseenkin vähän houkuttaisi, mutta toisaalta olen hyvin kampaajauskollinen ja luottamukseni thaimaalaisten kampaajien ammattitaitoa kohtaan on vielä vähän heikompi kuin suomalaisten ammattitaitoon uskominen.

Kaikki ihmiset on tosi mukavia ja ystävällisiä, mutta puhuvat kyllä englantia niin hassusti ääntäen, että ymmärtäminen on jokseenkin hankalaa. Ravintoloiden sisäänheittäjät ja hieronnantyrkyttäjät vähän rassaavat, turisteja kun on vähän niin tunnutaan olevan kaikkien haluamia.

Tänään käytiin saaren pohjoisemmassa osassa lähellä lentokenttää sijaitsevalla kulkukoiratarhalla, The Soi Dog Foundationissa. Käytiin rapsuttelemassa koiria, joita oli melko paljon, suurimmaksi osaksi keskikokoisia ja ystävällisiä. Se, mikä valitettavasti kiinnitti huomion, oli usean koiran heikkokunto. Silmätulehdusta näytti olevan useilla koirilla, samoin erilaisia iho-oireita. Ainakin yksi linkutti jalkaansa. Koirista oli myös muodostettu useiden koirien laumoja, joissa oli sekaisin ok-näköisiä koiria ja selvästi oireilevia koiria eli tarttuvien tautien leviäminen lienee taattu. Tarhalla oli myös pieniä kenneleitä, joissa oli pentuja tai yksittäisiä koiria. Yhdessä kennelissä oli selvästi hyvin aggressiivisen oloinen koira, joka ilman minkäänlaista provokaatiota riehui suupielet vaahdossa irvistellen. Niin, Thaimaassahan esiintyy tosiaan rabiesta ja tautihan muuten sitten oireiden puhjettuna tasan varmasti tappaa. Rokotus ennen oireiden alkua pelastaa aina, mutta maksaa sellaiset suolaiset 300 euroa. Yksi tarhan koirista oli mielestäni ylitse muiden, muiden seisoessa sateen suojan alta jaksoi tyyppi kulkea koko ajan aidan viertä häntää heilutellen, aitauksessa rapsuttamista ei saanut lopettaa hetkeksikään ja lähtiessämme tyyppi selvästi suunnitteli millä tavoin saisi oven tiirikoitua auki ja pääsisi perään :) Sääli kyllä, tälläkin koiralla oli kohtuullisen laajoja iho-ongelmia.

Huomena on suunnitelmissa tehdä kaupunkikierros ja säiden mukaan katsotaan jatkoa. Tiistaina joka tapauksessa lennetään Bangkokiin, jossa ollaan vielä pari yötä ja hoidetaan reissun kulttuuri- ja shoppailupuoli kotiin ;)

Lisää kuvia: