sunnuntai 19. helmikuuta 2012

oo, Las Palmas!

Tammikuun lopussa oli vuorossa eliömaantieteen tutkimusretki Gran Canarialle. Matkaan lähti 2 yliopistonlehtoria + 16 opiskelijaa, joista ennalta en tuntenut ketään. Retkeä edelsi kahden illan mittainen luentosarja, jossa kävi ilmi, että kulttuurimaantieteilijänä poikkesin hieman joukosta. Lisäkseni reissuun lähti yksi eliömaantieteeseen erikoistuva luonnonmaantieteilijä, iso joukko biologeja, muutama ympäristöekologi ja muutama muiden aineiden edustaja, jotka lukivat biologiaa sivuaineena ja vaikuttivat selvästi hurahtaneen kasveihin. Gradua lukuun ottamatta tutkimusretki on muuten viimeinen pakollinen merkintä opintorekisteriin... :)

Espanjalle kuuluvat Kanarian saaret ovat osa Makaronesian saaristoa, johon Kanarian saarten lisäksi kuuluvat Portugalin hallinnoimat Azorit ja Madeira sekä Selvagen saaret. Kanarian saaret ovat vulkaanisia saaria, jotka sijaitsevat lähellä Itä-Afrikan rannikkoa eli maantieteellisesti katsottuna Afrikassa eikä Euroopassa. Gran Canarian lisäksi saaristoon kuuluvat Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma ja La Gomera.

Kanarian saaret ovat arviolta maksimissaan 20 miljoonan vuoden ikäisiä (itäiset läntisiä nuorempia) ja saarten ensimmäisiä asukkaita olivat ilmeisesti Afrikasta peräisin olevat guachit, jotka elivät pääosin keräilytalouden varassa. Maanviljely ja laidunnus oli kohtuullisen vähäistä. Espanjalaiset valloittivat saaret 1400-luvulla, jonka johdosta isolle osalle guacheja kävi huonosti ja maanviljelyksen kehityksen myötä alkuperäinen kasvillisuus sai kärsiä. 1960-luvulla saarilla alkanut massaturismi on nykyisin merkittävin ympäristöön vaikuttava tekijä. Iso osa alkuperäiskasvillisuudesta onkin jo hävinnyt ja nykyisin suojeltua pinta-alaa on noin 45 % saarista. Kanarian saarilla on oma suojelualueverkko (Red Canaria de Espacios Naturales Protegidos), jonka lisäksi siellä on EU:n Natura 2000-alueita ja UNESCO:n listaamia alueita.

Kanarian saaret ovat koillispasaatien alueella, jotka tuovat kosteutta mereltä. Saarten kohdalla ilma nousee ylöspäin ja lämpötilan laskiessa kosteus tiivistyy pilviksi, joten n. 600-1800 mpy muodostuu pilvivyöhyke saarten pohjoispuolelle. Tavallisesti eteläosat ovatkin kuivempia ja aurinkoisia. Koillispasaatit ovat vallitsevia tuulia, mutta toisinaan talvella Azorien korkeapaineen siirtyessä etelään saarille tulee matalapaineita Atlantilta. Etelänpuoleiset tuulet ovat harvinaisia ja voivat tuoda mukanaan trooppisia myrskyjä. Itätuulet sen sijaan tuovat paikalle Saharan kuivaa ja kuumaa ilmaa sekä hiekkamyrskyjä. Pääosassa saaria ilmasto on Välimeren ilmaston tyyppistä (kuivat, kuumat kesät, sateiset talvet, joskin erot pienempiä kuin Välimerellä), merenpinnantasolla ollaan subtropiikissa ja metsärajan yläpuolella on kuivaa ja koleaa. Kavillisuudeltaan Gran Canarian voisi yleistäen jakaa laakerimetsään, mäntymetsään ja puoliaavikkoon.


Kumpikin reissun vetäjä oli kasvitieteilijä, joten reissu todellakin keskittyi kasveihin. Timo ei tainnut koko matkalla noteerata ainoatakaan eläintä ja Johanneksenkin kuulin vain toiseksi viimeisenä päivänä hämmästyneenä toteavan: "kas, vuohi!". Kanarian saarilla villejä selkärankaisia toki onkin niukasta, n. 20 lajia, jotka nämäkin lähes kaikki tulokaslajeja. Käärmeitä saarilla ei ole lainkaan, mutta liskoja sen sijaan runsaasti. Lisäksi mukana oli eräs linnuista erityisesti innostunut biologi, joten niitä tuli sentään kasvien lisäksi bongailtua. Itse olen sivuainebiologi, enkä ole erityisesti perehtynyt kasvitieteeseen. Tieteelliset nimet kasveille ovatkin siten jälkeenpäin suoritetun guugeloinnin tulosta, joten ehkä ovat oikein, ehkä eivät :)

Tässäpä raporttia reissusta: 


25.01.2012 ke

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Matkustettiin Helsingistä Las Palmasiin. Matka sujui rattoisasti viereisen sedän olkapäätä vasten pilkkien (toivottavasti setä on yhtä mieltä matkanteon rattoisuudesta, tätä ei tullut liiemmin tiedusteltua) . Tutustuttiin huonekavereihin ja lähdettiin ihmettelemään mitä kivaa rannalta (Las Canteras) mahtaa löytyä. Maistettiin kiivijugurttia ja kuivattuja kiivejä.

Mitä nähtiin: Portugalin sotalaivoja (Physalia physalis), meduusoja ja jäätymiskuolemaa uhmaavia tuulenpalvojia. Palmuja.
Portugalin sotalaiva. Ovat muuten usein tappavan myrkyllisiä. Älä koske.
Las Canteras
Mitä tänään opimme: Jos löydät jotain, mitä et tunnista, älä ensimmäiseksi koske siihen (maantieteilijät) tai maista (biologit) sitä.

26.01.2012 to

Missä käytiin ja mitä tehtiin:
Kierrettiin Las Palmasissa subtrooppisia puistoja ja puutarhoja. Santa Catalinan puisto, Doramasin puisto ja Ciudad Jardin –puutarhakaupunginosa. Saatiin ruokaohje: Taateleihin ristiviilto ja sisään hunajaa, hasselpähkinää ja jotain muuta, jonka ehdinkin näemmä jo unohtaa. Uuniin 200 astetta ja 20 minuuttia (Tätä ehdinkin jo vaalinvalvojaisissa testata, hyvää oli!). Laitettiin pääpyörälle kymmenien (satojen..?) kasvilajien voimin, niin paikallisten kuin tulokkaidenkin.
E ja päihteet. Huomatkaa valkoviiniä sai trip-mehu purkeissa. Pilli uupui.

Ciudad Jardin
Konna!
Mitä nähtiin: Kääpiöpalmu (Chamaerops humilis). Kookospalmu (Arecaceae Cocos nucifera). Piikkikruunu (Euphorbiaceae Euphorbia milii). Anopinjakkara (Echinocactus grusonii). Isomaljaliaani (Solandra maxima). Kanariantaateli (Phoenix canariensis). Korianteri (Coriandrum sativum). Huonekuusi (Araucaria). Malesianeväpalmu (Arecacae caryota urens). Tulipullopuu (Brachychiton acerifoliu). Kuningaspalmu (Arecaceae Archontophoenix). Norfolkinmalvapuu. Monarkkiperhonen (Danaus plexippus). Ihmeköynnös (Bougainvillea spectabilis). Mustapääkerttu (Sylvia atricapilla). Hiutalepensas (Phyllanthaceae Breynia disticha). Rahapuu (Crassulaceae Crassula ovata). Kissanhäntä (Acalypha hispida). Prinsessanpalmu (Arecaceae Syagrus romanzoffiana). Liekkipuu (Fabaceae Delonix regia). Varjoviikuna (Ficus microcarpa). Tulikruunu (rikkakasvi, riesa: Lantana Kamala?), Temppelikruunu. Kanariantiltaltti (Phylloscopus canariensis). Kultapalmu (Arecaceae Dypsis lutenscens). Kellopasuuna (Brugmansia suaveolens). Norsunkorva (Polygonaceae Coccoloba uvifera). Kolibrikukka (Strelizia reginae) kotoisin E-Afrikasta ja on tuskin ikinä nähnytkään kolibreja). Kanariantyräkki (Euphorbia canariensis). Aitotaateli (Phoenix Dactylifera). Kanslerinpalmu (Arecaceae Bismarckia nobilis) Tuoksuköynnös (Stephanotis floribunda). Kultaköynnös (Epipremnum pinnatum). Kanarianhemppo (Serinus canaria). Tulppaanitrumpetti (Spathodea campanulata). Koralliköynnös (Polygonaceae Antigonon leptopus). Tulitrumpetti (Bignoniaceae Pyrostegia venusta). Mustarastas (Turdus merula). Pensastupakka (Nicotiana glauca, ikävä tulokaslaji). Eukalyptus (villiintyneitä tulokkaita).
Nähtiin ankkoja! Jotka heilutti pyrstöä kuin koirat.
Koko viikko ilman hiustenkuivaajaa
Mitä tänään opimme: Espanjalaiset ovat olleet suomalaisia parempia kuppaamaan EU-rahoitusta jos johonkin hankkeeseen (ja ei muka olla yhtään kateellisia).

27.01.2012 pe

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Tafira Altassa tutustuttiin edesmenneen herra Sventeniuksen kasvitieteelliseen puutarhaan ”Viera y Clavijo”. Ex situ-suojeluun perehtymistä, sen plussien ja miinuksien pohtimista (kuka lopulta tietää mikä vierekkäin elävistä kasvilajeista enää geneettisesti tarkalleen on mitäkin?). Harmi kyllä ei bongattu laakeripuiden latvuksissa olevia tai maahan mätkähteleviä pienessä sievässä olevia mustarottia. Maistettiin ryppyperunoita Mojo-kastikkeella. Käytiin ennakkoäänestämässä porukalla Haavistoa. Vaalikaljat.
 

Bongattiin myös eläinkunnan edustajia
Mitä nähtiin: Vitineidonkieli. Terorinpurjevihma. Silkkikultatähti. Kanarianpoukkio. Apollonlaakeri. Punarinta (Erithacus rubecula). Pilvikierto. Mokkamarja (Visnea mocanera). Prinsessanliaani. Kanarianmerinarsissi (Panacratium canariensis). Kanariansilkkisarvi (Periploca laevigata). Ikiviuhko. Kanarianriippapensas.
Kolibrinkukka. Kotoisin Etelä-Afrikasta, eikä muuten tasan ikinä ole kolibria nähnytkään.
Mitä tänään opimme: ”Meidän laitos pystyy antamaan nimen kaikille sammalille maailmassa. Se onko nimet oikein, onkin sitten jo toinen juttu”

28.01.2012 la

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Käytiin laakeripuumetsässä (Laurisilva) kastumassa läpimäriksi ja pohdiskelemassa in situ –suojelua. Laakeripuumetsistä on vain rippeet jäljellä Gran Carialla ja laajimmat metsät sijaitsevatkin Teneriffalla, jonka lisäksi metsiä on myös El Hierrolla, La Palmalla ja La Gomeralla. Opittiin erottamaan toisistaan Kanarianlaakeri (nystyt lehtiruodin molemmin puolin), Apollonlaakeri (äkämät, lehdet ulkokierteiset) sekä Viherlaakeri (2 suurehkoa nystyä). Laakeripuilla lehdet vuorottaiset, öljypuilla sen sijaan pareittain. Metsän jälkeen vierailtiin Arucasissa, jossa oli tosi tosi hieno San Juan Bautistan pitäkäkirkko, ja jonka kaupunginpuistossa käytiin ihastelemassa lisää kasveja ja kauhistelemassa kyynelsilmäisiä jengiläisiä. Päivä lopetettiin Jardin de la Marquesassa, jossa banaani- ja päärynäpuiden sekä muiden kasvien lisäksi ihailtiin kymmeniä riikinkukkoja.
 
Mitä nähtiin: Puukellokanerva (Erica arborea). Vesihyasintti (Eichhornia crassipes). Kanariankeltapaunikko. Kanarianvärimatara (Rubia fruticosa Ait.). Anopinkieli (Sansevieria trifasciata). Tarhamalva (Malvaceae Malvaviscus arboreus). Kanarianviherlaakeri (Ocotea foetens). Kanarianlaakeri (Laurus azorica). Kanarianpunakello (Canarina canariensis).

Mitä tänään opimme: Ihminen on tasalämpöinen. Paitsi Johanna.
JO ja Timo. Päämääränä sama kohde.

29.01.2012 su

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Käytiin nätissä Terorin kaupungissa katsomassa kirkkoa ja markkinoita, poikettiin Artenarassa 1200 mpy ihailemassa maisemia ja rapsuttelemassa kivaa koiraa sekä uhkarohkeasti Kanarianmäntymetsässä (Pinar de Tamabada) kiivettiin yli rotkojen ja paleltumiskuolemaa uhmaten matkapahoinvoinnin heikentäminä etsimässä Aulikin armasta orvokkia. Paluu matkalla ihmeteltiin Vega de San Mateossa.

@ Artenara
Teror
 
Mitä nähtiin: Kanariankistus, Mikromeria (Micromeria), Sananjalka (Pteridium aquilinum). Napalehti (Umbilicus rupestris). Aulikin orkidea. ”rähmäräpylä” (Leenan kuvaus). Kanarianmänty (Pinus canariensis).

Mitä tänään opimme: Leena puuttuu. Johannes: ”Pitäisikö lähteä etsimään?” Timo: ”Tätä kutsutaan luonnonvalinnaksi”.

Hämähämähäkki
30.01.2012 ma

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Etelärannikolla Fatagan laaksossa puoliaavikoilla katselemassa kasvillisuutta ja eläimistöä (Arteara) ja Maspalomasin hiekkadyyneillä bongaamassa saksalaisia nudisteja, harjoittamassa masokismia pistinvihviläpöheikössä sekä harrastamassa hiekkasurffausta. Opittiin Gran Canarian historiaa. 

Dyynit <3

Mitä nähtiin: Hiekkaa. Nudisteja (Homo nudisticus?). Lisää nudisteja. Nudistien vessoja. Kapustahaikara (Platalea leucorodia). Jättikanarianlisko (Gallotia stehlini). Etelänisolepinkäinen (Lanius meridionalis). Kimalaiskuoriainen (Trichius fasciatus). Okakiekko (leviää tavallisesti kamelin kantapäissä, omien kantapäiden raspaamista kannattaa harkita, jos iltasella löytää sieltä okakiekkoja…). Hopealaventeli (Lavandula minutolii). Jättiagave (Agave americana). Pensasrisuvalvatti (Launaea arborescens). Jonkun sääriluu. Fatagan neidonkieli (Echium vulgare). Hopeahepsukki (kuka hitto näitä nimeää?!). Kanarianriippapensas (Plocama pendula). Juban tyräkki (Wagnerii jotakin…eiku Euphorbia regis-jubae). Sulkahirssi (Pennisetum setaceum). Granaattiomena (Punica granatum). Kanarianpetterikki.. Kartiosoihtu (Asphodelus aestivus). Salvia. Kaitalehtikistus. Kuuhierakka (Rumex lunaria). Kanarianvillakko (Kleinia neriifolia, tulokaslaji). Pistinvihvilä (Juncus acutus) <3 .

Mitä tänään opimme: Olemme kaikki voittajia. Edellisellä kerralla kaikki eivät selvinneet pistinvihviläpuskasta. Tästä todisteena oli paikalla yksinäinen sääriluunkappale. Muut lienee nudistit jo vieneet.

31.01.2012 ti

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Vapaata. Käytiin vanhassa kaupungissa ihmettelemässä muumioita ja kaikkea kivaa.


Mitä nähtiin: Nättejä rakennuksia, paljon kauppoja, tsiljoona pääkalloa ja raatoa.
Raatoja vanhan kaupungin museossa
Las Palmas

Mitä tänään opimme: Kaktushedelmästä irtoaa aika inhoja piikkejä ja sen lisäksi hedelmä värjää ihan kaiken. Ei oltu varmoja myöskään siitä, saako sen siemeniä syödä, mutta ilmeisesti kyllä, kun kerran ollaan yhä hengissä.

Smoothielista. Johannes: En mä kyllä tällästä…

01.02.2012 ke

Missä käytiin ja mitä tehtiin: Matkustettiin Las Palmasista Helsinkiin. + 23 C -> - 23 C.
 
Mitä nähtiin: Katseltiin lähinnä toisiamme kyllästymiseen asti. Ikkunasta näkyi – jos näkyi- mm. Madrid, Berliini ja Alpit.

Mitä tänään opimme: Kuusi tuntia lentokoneessa ilman leffaa on muuten melko pitkä aika.