sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Warsaw

Ei lomaa, eikä liiemmälti ylimääräistä rahaa, mutta jonnekin on pakko päästä. Pari päivää siis maksimissaan aikaa ja niin matkan hinta kuin kohdemaan hintataso oltava kohtuullinen. Niinpä päädyin viemään pikkusiskoni kolmen päivän ja kahden yön visiitille Puolan pääkaupunkiin Varsovaan. Reissun varasin Ebookersin kautta lennot + hotelli pakettina. Menomatka sujui Luffella ihanan tutun ja turvallisen Frankfurtin kentän kautta (joka tuntuu jo lähes toiselta kodilta), paluumatka taasen on suora Polish Airlinesilla, josta aiempaa kokemusta ei ollutkaan hankittuna.

A ja kulttuuri- ja tiedepalatsi
Veiksel-joen rannalla sijaitseva Varsova on miljoonakaupunki lähes kahdella miljoonalla asukkaallaan. Varsinaisesti kaupunki ei kuitenkaan suurkaupungilta tuntunut, joskaan ei tokikaan idylliseltä pikkukaupungiltakaan. Ehkä vähän kuin olisi käynyt Tampereella? Hieman yllättävää kenties oli myös se, että kaupunki tuntui mielestäni varsin ns. Pohjois-Eurooppalaiselta ennemmin kuin Keski-Eurooppalaiselta. Kaupunki on omalla rujolla tavallaan kuitenkin jokseenkin charmikas. Keskutassa on pilvenpiirtäjiä ja tornitaloja sekä valtava sosiaalista realismia edustava kaiketi aikanaan Stalinin kunniaksi pykätty kulttuuri- ja tiedepalatsi, jopa muutamia barokkirakennuksia löytyy (mm. kuninkaanlinna). Suuret puistot keskusta-alueella ovat ihania, tosin kesäaikaan varmastikin enemmän kuin talvisin. Vanha kaupunki (Stare Miasto) on sievä. Vanha se kyllä oikeastaan ole, sillä Varsova on kärsinyt sodissa ja pommituksissa historiansa aikana kerran jos toisenkin ja kaikki on aina pitänyt jälleenrakentaa uudelleen. Jälleenrakennusjälki on kuitenkin onnistunutta ja vanhan kaupungin tunnelma kujilla yhä aistittavissa :)

Yövyimme poikkeuksellisen prameasti Holiday Inn hotellissa, jonka sijainti on mitä mainioin. Parin minuutin kävelymatka rautatieasemalta, iso ostoskeskus (ja Hard Rock Cafe!) vastapäätä sekä Stalinin aikoinaan lahjoittamaa sosialistista realismia edustava pytinki, joka nykyisellään on kulttuurikeskus ja Varsovan korkein rakennus ihan vieressä eli ei voi eksyä. Vanhaan kaupunkiin kävelymatka. Huoneessa kylpyamme. Luksusta!

Varsova on oikeastaan siinä mielessä aika kiitollinen pikapyrähdyskohde, ettei siellä ole mitään maailmanluokan nähtävyyksiä, joita pitäisi juosta kantapäät verille katselemassa. Keskityimmekin A:n kanssa siis leppoisaan lomailuun ja elämästä nauttimiseen. Hidasta pyörimistä vanhan kaupungin kujilla rakennuksia ihaillen. Piipahdus joulutorilla maistelemassa suklaapäällysteisiä hedelmiä. Brunssi yhdessä vanhan kaupungin lukuisista kuppiloista samalla ikkunasta jouluostoksia tekeviä kiireisiä ihmisiä kummastellen. Shoppailua (ja paljon!) hotellin viereisessä valtavassa ostoskeskuksessa. Päivällinen Hard Rock Cafessa. Käynti leffateatterissa (In Time, suositellaan!!). Iltakylpy. <3

Seura tekee kaltaisekseen
Palvelukulttuuri Varsovassa muistuttaa sitä mihin olen tottunut Venäjällä ja Baltiassa. Varsin eleetöntä, ystävällistä palvelua, mutta hymyä ei juuri irtoa. Yllättävän moni osasi englantia ihan kohtuullisesti, joskin toki läheskään kaikki kaupoissa työskennelleet eivät sitten osanneetkaan englanniksi mitään. Puoliksi puolalaisen eksän puheluja äitinsä kanssa kuunneltuani viisi vuotta osasin itse kaksi sanaa puolaa: Cześć (hei) ja pa-pa (heihei).

 Seuraavaksi vähän kuvasatoa:
Pukki ja Pukin Pikku-Apuri

Vihainen kana


Korkeanpaikankammo?

Keskusta täynnä puistoja
Vanha kaupunki

Kuninkaanlinna



<3

Stare Miasto

Joulutori
 Puolasta jäi varsin positiivinen kuva Varsovan visiitin perusteella ja hintataso on edelleen suomalaisille hyvin kohtuullinen. Puolaa on vielä päästävä tutkimaan tarkemminkin, suunnitelmissa joskus tulevaisuudessa: Krakova- Oświęcim (Auschwitz)-Wroclaw-Zacopane-Bialowieza-Gdansk. Aikatalusta mahdoton sanoa, vakinaistumseni duunissa joulukuun alusta johtaa 10 päivän kesäloman kertymiseen, mutta harkinnassa on vielä Puolan kierroksen lisäksi ainakin Espanjan tai Balkanin kierros, Etelä-Korea, Japani tai Thaimaa...

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin....