sunnuntai 7. elokuuta 2011

Kesäpäiväretki Tallinnaan

Kas tännehän on unohtunut raportoida taannoisesta Tallinnan reissusta! Vaikka Tallinna on kuinka lähellä ja siellä tuleekin vierailtua useampaan otteeseen vuoden mittaa niin kyllä se ehdottomasti lasketaan suureksi ulkomaan matkaksi näin asutovelalliselle.

Suuntasimme siis työkaverini E:n kanssa kohti Tallinnaa keskiviikkoaamuna heinäkuun lopussa. Täytyy sanoa, että superoptimistisia oltiin kun oli varattu aikaisin mahdollinen lautta, lähtö 7.30 satamasta ja paluu päivän viimeisellä paatilla, joka lähtisi Tallinnasta klo 21. Juuri tällä tavoin kuusipäiväisten työviikkojen ainoa vapaa pitääkin täyttää, jotta siitä saa kaiken irti!

Sää onneksi suosi, + 28 ja auringonpaistetta :) Allekirjoittanut oli asiasta haltioissaan, duunikaverille olisi mieluusti riittänyt huomattavasti vähempikin. Menomatkalla Tallinnaan istuskeltiin ensin kannella ihailemassa taakse jäävää Helsinkiä. En ehkä olisi voinut vaikka 5 vuotta takaperin kuvitella ikinä sanovani näin, mutta aivan ihana kaupunki, maailman paras paikka, koti. Sitä se on nykyisin. Loppumatka torkuttiin laivan sisällä ravintolassa.

Tallinnaan päästyämme suuntasimme ensimmäiseksi ratikalla Kadriorgin puistoon. Olikin itselleni (sekä matkaseuralle) ensimmäinen reissu Tallinnassa ratikalla ja ensimmäinen visiitti Kadriorgin puistossa. Liput ratikkaan ostettiin ennakkoon kiskalta, sillä siten ne maksavat euron, kun hinta on 1,60 € kuljettajalta ostettuna. Kadriorgin puisto on aivan ihana. Suihkulähteet, huvimaja, istutukset, kyhmyjoutsenet.... Todella romanttinen miljöö, joka saikin mielikuvituksen laukkaamaan. Leikimmekin hetken ajatuksella mitä jospa menisimme Tallinnan erotiikkamuseossa naimisiin ja lähettäisimme kuvatodisteet ja tiedot asiasta kaikille työkavereille niin Suomeen kuin muihinkin Pohjoismaihin sähköpostilla. Sen jälkeen sitten laskettaisiin kuinka monta kahvia menikään väärään kurkkuun :D Noh, luovuttiin kuitenkin ajatuksesta, kun ei sitä erotiikkamuseotakaan löytynyt.






Kadriorgin puistossa kiertelyn jälkeen suuntasimme tutustumaan Kadriorgin palatsiin, joka on Pietari Suuren ex-kesähuvila ja nykyinen taidemuseo. Komean barokkirakennuksen sisällä töllistelimme aikamme ja riittävän kulttuuriannoksen saatuamme ja lounasajan koittaessa päätimme lähteä takaisin keskustaan lounaalle. Myös piknik Kadriorgin puistossa olisi ollut varteenotettava vaihtoehto ja se varmasti tuleekin joskus toteutettua!

Keskustassa suuntasimme lounaalle latvialaiseen Lidoon, jonka itse tiesin aiemmista kokemuksista huippupaikaksi. Kauniit, hieman keskiaikaiset puitteet, edullinen hintataso, tarjolla kaikkea mahdollista, josta saa valita mitä haluaa ja minkä verran haluaa kun kaikella on yksittäishinta. Kaalipiirakkaa ja hedelmäsalaattia <3! Myöskin E oli tyytyväinen lounaspaikkavalintaamme.

Lounaan jälkeen suuntasimme kiertelemään vanhaan kaupunkiin ja poikkesimme erääseen kahvilaan vain kaselemaan ihmisiä ja nautttimaan tunnelmasta, sekä täyttämään tee-addiktoituneen allekirjoittaneen mielihaluja... E:n espresso oli kyllä paljon sievempi.

Kahvittelun jälkeen teimme Toomas-junalla kaupunkikierroksen. Meno oli toisinaan kuin Lintsillä veturinkuljettajan vetäessä mutkia suoriksi :D Ylimalkainen katsaus vanhaan kaupunkiin raatihuoneen toreineen ja markkinoineen siis suoritettu.

Alunperin tällä reissulla ei pitänyt lainkaan harjoittaa shoppailua, mutta E:n ehdotuksesta siirryimme kuitenkin Rocca al Mareen. Ja kuten olisi ehkä saattanut arvata, E palasi keskustaan tyhjin käsin, kun taas allekirjoittaneella oli laukku täynnä tavaraa. Ja pakettiauton puuttuminen jäi vieläpä harmittamaan!

Keskustassa suuntasimme illalliselle syömään salaattia Vapianoon, josta matka jatkui Rimi:n tuliaishankintojen kautta kohti satamaa. E osti duunikavereille tuomiseksi jotain aivan ihme "mesikäpp"-suklaita (nimi oli jotakin tuohon suuntaan) ja hihitteli itsekseen ajatukselle, että ne ovat varmaan pöydällä vielä joskus lokakuun lopussa E:n palatessa töihin. Mutta hah hah, E oli väärässä. Todistin kuinka mesikämmenet hävisivät kahdessa päivässä.

Laiva lähti takaisin kohti Helsinkiä ilta yhdeksältä, matka sujui menomatkan lailla torkkuen ja hieman ennen puolta yötä oltiin takaisin Helsingissä. Seuraavana päivänä aamuvuoroon <3

Kaikkiaan oli loistoreissu, ehdittiin vaikka mitä ja tarkkojen suunnitelmien puuttuminen ei menoa haitannut. Otetaan joskus uusiksi. Välissä kenties harrastetaan kuitenkin kotimaanmatkailua: E lupasi näyttää minulle Helsinkiä, kuultuaan etten edes tiedä missä Temppelin aukion kirkko on ja millainen se on. Enhän minä ole edes asunut Helsingissä yhteensä kuin kohta kolme vuotta. Ja ulkomaanmatkailun kanssa on tähän asti ollut sen verran kiirettä, että kotimaanmatkailu on jäänyt välistä. Vastineeksi lupauduin näyttämään E:lle varsinaista kulttuurihelmeä, Lahtea. Sitä odotellessa :)